ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Gheorghe Vrabie ar fi împlinit 85 de ani

07:55 | 21.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Pictorul grafician Gheorghe Vrabie, autorul simbolurilor naționale, deținător al ”Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

Gheorghe Vrabie s-a născut în satul Călineşti, județul Bălți, în prezent raionul Fălești. În anii 1962-1967 şi-a făcut studiile la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „Ilia Repin” din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă.

A debutat în arta plastică în 1961. Pe parcursul anilor a ilustrat mai multe volume din literatura română şi universală - de Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Liviu Damian, Dante, Paul Valery ș.a. Potrivit specialiștilor în materie, grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranța liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Cele mai importante lucrări ale lui Gheorghe Vrabie constituie Stema de Stat a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc. Potrivit artistului, prin vulturul reprezentat pe stema națională el a dorit să sublinieze latinitatea originii poporului nostru.

În 1964, Gheorghe Vrabie a fost distins cu Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg, în 1990 - cu Premiul concursului organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova şi în 1999 - cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 1998  i s-a conferit titlul onorific "Maestru al Artei". În 2000 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2010 – cu „Ordinul Republicii”.

Gheorghe Vrabie s-a stins din viață la 31 martie 2016.

img24002000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!