ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe al Germaniei: Locul Republicii Moldova este în UE, iar Germania este alături de voi în realizarea reformelor

16:34 | 09.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar Germania este alături de voi în realizarea reformelor. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, în timpul unei conferințe de presă susținută în comun cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, care se află într-o vizită de lucru la Berlin, informează MOLDPRES.

Oficialul german a subliniat că Republica Moldova face parte din marea familie europeană. „Aderarea Republicii Moldova la UE nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecință a războiului de agresiune al Rusiei. În ciuda unui context dificil, ați inițiat reforme extrem de importante. Suntem convinși că vom susține relațiile bilaterale prin intermediul Platformei de Parteneriat, care va sprijini o conlucrare pe termen lung. Aceasta va fi esențială pentru a vă susține necondiționat în parcursul european și în procesul de reforme”, a afirmat Annalena Baerbock.

La rândul său, vicepremierul Mihai Popșoi a vorbit despre progresul Republicii Moldova pe calea integrării europene și a mulțumit pentru sprijinul constant al Germaniei în acest proces. „Țara noastră are ambiția să devină stat membru al Uniunii Europene pentru că aceasta garantează pacea, liniștea și prosperitatea țării noastre. În cadrul întrevederii am discutat despre stadiul actual al relațiilor moldo-germane, dar și modalitățile de impulsionare a acestora. Am făcut un schimb de opinii și despre prioritățile Guvernelor noastre. La fel, am avut discuții privind pregătirea Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chișinău”, a spus Mihai Popșoi.

De asemenea, oficialii au discutat despre provocările de securitate din regiune, în special războiul din Ucraina. Vicepremierul Popșoi a condamnat agresiunea Rusiei și a reafirmat susținerea țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform principiilor dreptului internațional.

Vicepremierul Mihai Popșoi întreprinde astăzi o vizită de lucru la Berlin, la invitația ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock. Agenda vizitei include întrevederi cu președintele comisiei pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, președintele comisiei politicii externe, Michael Roth, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Bulgaria-România, Bernhard Herrmann, dar și cu membrii comisiilor respective din Bundestag.

img24002560

img24002560

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!