ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile vor crea un grup de lucru pentru revizuirea Legii apelor, cu îmbunătățiri pentru utilizarea apei la irigații

10:35 | 18.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) va crea un grup de lucru pentru a revizui Legea apelor. Acesta va fi format din reprezentanți ai MAIA și Ministerului Mediului, cu scopul de a îmbunătăți reglementările privind utilizarea resurselor de apă, în special pentru irigații, transmite MOLDPRES.

Decizia a fost luată ieri în cadrul unei şedinţe, la care s-a discutat despre dificultățile întâmpinate de agricultori în procesul de obținere a autorizațiilor pentru utilizarea apei în scopuri de irigare. Pentru o mai bună înțelegere a situației, la întâlnire au participat și reprezentanții de la Ministerul Mediului, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Parlamentului.

„În urma ședinței s-a decis constituirea unui grup de lucru pentru a revizui Legea Apelor. Grupul va fi format din reprezentanți ai MAIA și Ministerului Mediului. Inițiativa are ca scop îmbunătățirea reglementărilor privind utilizarea resurselor de apă, în special pentru irigații”, indică Ministerul Agriculturii.

Proiectul Livada Moldovei, implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a lansat mai multe apeluri către producătorii din ţară să acceseze fonduri pentru renovarea şi reabilitarea sistemelor de irigare.

Potrivit proiectului, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor. În cadrul proiectului, valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de cinci mii de euro. Termenul de creditare este de maxim zece ani cu o perioadă de grație de până la patru ani.

img24002830

img24002830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!