ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un album de fotografie documentară a fost lansat la Librăria din Centru

10:08 | 27.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. La Librăria din Centru din Chișinău a fost lansat joi seară, 25 aprilie, albumul „Raw Moldova. Fotografie documentară colectivă (2012 – 2023)”, apărut recent la Editura „Cartier”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, regizoarea și fotografa Lucia Lupu, coordonatoarea ediției, a menționat că Raw Moldova reprezintă un colectiv de fotografi documentariști, a cărui viziune reflectă viaţa cotidiană din R. Moldova, în forma ei pură şi crudă, fără manipulări de sens şi netrecută prin filtre estetice convenționale. Numele colectivului cuprinde în sine atât sensul propriu al cuvântului „raw” (eng. brut, crud, neprocesat), cât şi formatul digital de fotografie RAW, ce conţine mai multe nivele de informaţie, neprocesată și necompresată, fiind o analogie la sinceritatea neretușată a fotografiilor.

„În acest album găsiţi 19 autori, care sub același concept, dar stilistici diferite, observă şi transpun în fotografie, de mai mult de o decadă, spaţiul basarabean. Căutările autorilor nu sunt cenzurate sau limitate de aspecte sociale, politice sau culturale, scenele realităţii fiind captate, de la evenimente în masă, până la situații simple și rutinare ale omului, având grijă să nu distorsioneze momentul real și sensul său. Simplitatea și sinceritatea definesc şi detaşează fotografia acestui grup de alte categorii şi domenii ale fotografiei. Autorii nu se limitează la un instrument clasic, folosind pe post de cameră chiar şi telefonul mobil”, a precizat Lucia Lupu.

Potrivit cineastului și scriitorului Mihai Poiată, în album sunt 19 tineri din stânga și din dreapta Nistrului care își propun să înfrunte realitatea așa cum este, iar Gheorghe Erizanu le-a oferit șansa de a-și face publică această ambiție și de a ne convinge că nu doar fotografia „poetică” poate exprima realitățile în care trăim. „Am înțeles că grupul de inițiativă care a pornit acest proiect și a avut curajul să treacă pragul Editurii „Cartier” a întrunit trei tineri cineaști, absolvenți ai Academiei de Muzică, teatru și Arte Plastice: Lucia Lupu, Andrei Moraru și Lucian Spătaru. Ei au fost și cei care și-au asumat misiunea de a prezenta publicului peripețiile prin care au trecut până au ajuns la ziua lansării”, a subliniat Mihai Poiată.

Lucia Lupu este regizoare de film și fotografă născută la Chișinău, în 1993. A absolvit Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice cu licență în Regie și Montaj de Film și master în Regie de Film Animat. În perioada 2013-2014 a fotografiat pentru ziarul „Timpul”. Fotografiile ei au fost publicate în „Un secol de poezie română scrisă de femei”, antologie de Alina Purcaru şi Paula Erizanu. În 2021 a fotografiat pentru albumul „Măiestria – povestea cusută a iei”. În prezent regizează filme documentare și de ficțiune la casa de producție pe care a fondat-o – Lulu Creative.

Pe marginea albumului s-au pronunțat cineastul și scriitorul Mihai Poiată, artistul plastic Lică Sainciuc și directorul Editurii „Cartier”, scriitorul Gheorghe Erizanu, moderatorul manifestării. Albumul cuprinde peste 100 de fotografii și a apărut într-un tiraj de 800 de exemplare, cu sprijinul Ministerului Culturii.

img24003100

img24003100

img24003100

img24003100

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!