ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu de ziua Drapelului de Stat: „De fiecare dată când privim drapelul trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat și să continuăm să contribuim la construcția Moldovei europene”

09:41 | 27.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. De fiecare dată când privim drapelul de stat trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat și să continuăm să contribuim la construcția Moldovei europene. Declarația a fost făcută astăzi de șefa statului Maia Sandu în deschiderea ceremoniei solemne dedicată marcării Zilei Drapelului de Stat, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în fața Casei Guvernului. La acesta a participat și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, membrii Cabinetului de Miniștri și alți oficiali de stat.

În alocuțiunea sa, șefa statului Maia Sandu a îndemnat cetățenii să păstreze drapelul de stat mereu în suflet, să nu uite unde le sunt rădăcinile, amintirile, aspirațiile și visele.

„Marcăm această zi cu un onor la tricolor. Drapelul de stat reprezintă o fereastră spre trecut și viitor. Acesta ne cheamă la unitate, solidaritate și speranța care se reflectă în cele trei culori. Împreună putem depăși orice obstacol, indiferent de limbă, dacă suntem de la nord sau de la sud. Acesta este steagul care ne poartă faima țării, ne bucurăm mereu când ne întoarcem acasă și îl zărim în cale. Când privim spre tricolor este important să ne amintim de valorile care ne definesc, dorința de libertate, atașamentul față de cultura țării noastre. Vă îndemn dragi cetățeni, în fiecare zi, prin fapte bune și vorbe chibzuite, să dăm onor la tricolor”, a spus Maia Sandu.

La ceremonie, drapelul de stat a fost onorat în mod festiv, fiind intonat și imnul de stat. Evenimentul a inclus prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale corurilor de copii din toată țara.

Cu ocazia acestei sărbători, sunt organizate activităţi cultural-educative în întreaga țară, expoziții de carte cu referire la istoria statului și evoluţia drapelelor pe parcursul istoriei țării noastre.

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Acesta reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului.

img24003106

img24003106

img24003106

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!