ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile de roaming bilateral între Republica Moldova și România au crescut semnificativ anul trecut

12:53 | 08.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. În anul 2023, serviciile de roaming bilateral între Republica Moldova și România au crescut semnificativ, fiind înregistrate 6 milioane de zile de roaming activ, cu 33 la sută mai mult față de anul 2022. Cifrele au fost prezentate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), transmite MOLDPRES. 

Astfel, anul trecut, numărul total de zile de roaming activ în Republica Moldova al clienților din România a crescut cu 25%, iar al clienților din Republica Moldova în roaming în România, cu peste 50%. Cifrele se conțin în Raportul comun nr.3 privind evoluțiile înregistrate în 2023 în materia relațiilor bilaterale de servicii de comunicații electronice, realizat de ANRCETI și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România. 

Potrivit raportului, anul trecut a crescut masiv și consumul de internet în roaming: cu 155% pentru utilizatorii din Republica Moldova și cu 97% pentru cei din România.

Datele ANRCETI relevă că pentru un utilizator din Republica Moldova, o zi de roaming în România în 2023 a însemnat, în principal, 108 secunde de apeluri efectuate, 93 de secunde de apeluri primite şi 123 MB de internet & date consumate, pentru care a plătit în medie 0,18 euro. Față de 2022, ziua de roaming în România a însemnat cu 40% mai multe secunde de apel și dublarea MB de internet consumați, în schimbul unui preț cu 22% mai mic.

Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova au semnat la Chișinău pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

img24005149

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!