
O pictoriță originară din R. Moldova, stabilită în Franța și-a expus lucrările la București
Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Galeria de artă ”Arbor” din București a fost deschisă astăzi expoziția personală „Stări abstracte de Alina Cociere”, a acestei pictorițe, originară din R. Moldova, stabilită în Franța, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Nagy Vajda, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 7 lucrări ale artistei. ”Aceasta este prima expoziție din seria „Window to Europe”, gândită pentru 2023, de Asociația pentru cultură și arte Arbor. Vorbim despre prezentarea artiștilor plastici originari din Republica Moldova, care și-au început cariera în anii ’80 - ‘90, când s-au produs schimbări de mare impact în Europa de Est, iar unii dintre ei au ales drumul migrației. S-au angajat astfel pe drumul afirmării în țări unde artistul se bucură de un statut bine definit, dar și de o siguranță socială care-i permite să-și dedice energia proiectelor artistice. Programul expozițional „Window to Europe” va prezenta nu doar creația artiștilor invitați, în mare necunoscuți pentru publicul român, ci și biografia lor profesională și rețeta reinventării în țările de adopție”, a precizat Victoria Nagy Vajda.
Potrivit sursei citate, expoziția „Stări abstracte de Alina Cociere” prezintă pânze din diferite perioade de creație ale artistei, cartografiind întregul ei univers plastic. ”Pictura Alinei, lipsită de cadrul formal al figurativului, reflectă pe deplin năzuința spre libertatea expresiei și cunoașterea de sine”, a mai spus curatorul expoziției.
Alina Cociere s-a născut la Chișinău, într-o familie de medici. A făcut liceul și colegiul de artă plastică, apoi Institutul de Stat de Artă Academică ”V. I. Surikov” din Moscova, care a pregătit-o pentru o carieră academică la Institutul de Arte din Chișinău. Deși formată într-un sistem auster și de factură social-realistă, unde orice abatere de la programul de studiu era penalizată, pictorița alege, totuși, după absolvire, să renunțe la arta figurativă, în care nu se regăsea. Odată cu deschiderea granițelor, după ‘89, Alina decide să se stabilească în Franța, unde locuiește și lucrează până-n prezent.
Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, la București, la ora 17.00. Expoziția va fi deschisă până la 2 aprilie.
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău