
A apărut o carte a regretatei scriitoare Valentina Tăzlăuanu
Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. O carte de publicistică intitulată ”Schimbarea la față a culturii” a regretatei scriitoare Valentina Tăzlăuanu, critic de teatru și cinema, eseist, Maestru în Artă, ex-viceministru al Culturii, a apărut la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitat de MOLDPRES, prozatorul și eseistul Marcel Gherman, fiul regretatei scriitoare, a menționat că volumul are 224 de pagini, a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și însumează interviuri cu nume marcante ale literaturii și artei basarabene, precum acad. Mihai Cimpoi, Ion Ungureanu, Arcadie Suceveanu, Aureliu Busuioc, Vladimir Beșleagă, Serafim Saka, dar și personalități de prim rang din România, precum Alex Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Alexandrescu ș.a. ”Aceste interviuri constituie de fapt o mărturie a întregii vieți culturale a Republicii Moldova de după 1990 și un material de o extremă importanță pentru cercetătorii și istoricii literari de mâine”, a precizat Marcel Gherman.
Potrivit editorilor, Valentina Tăzlăuanu a fost unul dintre cei mai profesioniști și mai activi jurnaliști culturali și eseiști din Republica Moldova, cu o experiență de 50 de ani de muncă în domeniu, începută încă de la sfârșitul anilor 60. ”A fost considerată drept cel mai bun critic de teatru din țara noastră și o personalitate de o cultură literară și lingvistică remarcabilă”, se menționează în nota editorială a cărții.
Valentina Tăzlăuanu s-a născut în 1950 în satul Druţa, raionul Râşcani. În 1971 a absolvit Facultatea de Filologie, secția Jurnalistică, a Universității de Stat din Moldova. Și-a început cariera profesională în calitate de redactor la Radioul Național (1971-1973). A activat în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Edituri, șef al secției „Artă" la săptămânalul „Literatura şi arta" (1977-1990), redactor-şef al revistei „Sud-Est", viceministru al Culturii (1997-2000). În 1990, a fondat revista trimestrială de cultură, artă și civilizație ”Sud-Est”. Din anul 2004, publicația apare într-o formulă nouă și se numește ”Sud-Est cultural”.
În 1991, a debutat editorial cu volumul de eseuri, cronici, sinteze literar-teatrale și culturale ”Măsura de prezență”, după care semnează și alte volume de eseuri: ”Discursuri paralele” (2005), ”Lumea după Hamlet” (2011), ”Ceea ce rămâne” (2015) ș.a. A semnat prefețe, articole pentru câteva antologii de dramaturgie (”Patru texte, patru autori”, 2000, ”Teatru”, 2004) și a realizat câteva traduceri.
Valentina Tăzlăuanu a fost distinsă cu medalia ”Mihai Eminescu” (2000), cu premiul Uniunii Teatrale din Moldova pentru critică literară (2009), cu titlul onorific ”Maestru în Artă” (2009), cu premiul Ministerului Culturii ”Constantin Stere” în domeniul literaturii, pentru volumul de eseuri ”Ceea ce rămâne” (2016). S-a stins din viață la 3 iunie 2020 și a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana