
Biblioteca Națională inaugurează expoziția tematică „Diversitatea culturală în Republica Moldova”
120 de documente valoroase, ce pun în lumină contribuțiile comunităților etnoculturale la patrimoniul spiritual al țării, sunt prezentate în cadrul expoziției tematice „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată de Biblioteca Națională cu ocazia Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, marcată anual pe 21 mai, informează MOLDPRES.
Expoziția reflectă mozaicul etnic, lingvistic și tradițional al societății moldovenești și reunește lucrări valoroase despre patrimoniul etnic, tradiții, dialog intercultural și coexistența pașnică.
În cadrul evenimentului, organizația CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, reprezentată de Natalia Djandjgava, manager de țară, va dona Bibliotecii Naționale lucrarea „Găgăuzia – 30 de ani de autonomie”. Totodată, va fi inaugurată o expoziție de panouri dedicate unor personalități remarcabile ale culturii găgăuze, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea limbii, istoriei și identității acestui grup etnic.
Vizitatorii vor putea descoperi 10 panouri ilustrative care prezintă viața și activitatea unor figuri marcante ale culturii găgăuze. Printre aceștia se numără Mihail Ciakir, inițiatorul primului ziar în limba găgăuză și traducătorul Bibliei în această limbă, și Maria Marunevici, etnografă, cercetătoare și activistă civică implicată în valorificarea tradițiilor locale. De asemenea, expoziția aduce în prim-plan contribuțiile lui Dmitrii Caracioban, autorul primelor filme găgăuze și fondator al Muzeului culturii găgăuze din Beșalma, și ale lui Nikolai Baboglu, poet și traducător al operelor lui Mihai Eminescu și Ion Creangă în limba găgăuză. Nu în ultimul rând, este omagiată activitatea lui Dionis Tanasoglu, scriitor și promotor al alfabetului găgăuz, care a avut un rol esențial în dezvoltarea literaturii și educației în limba maternă.
Expoziția se desfășoară în cadrul campaniei de informare și comunicare „Găgăuzia – 30 de ani de autonomie”, parte a proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, implementat de CMI cu sprijinul Suediei. Obiectivul campaniei este promovarea coeziunii sociale și a păcii interetnice în Republica Moldova.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 22–31 mai 2025, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, nr. 78A, Chișinău.
Eurovision 2025: Cele 10 țări calificate în Marea Finală din a doua semifinală
Corul Național al Ucrainei „Grigori Verevka” a susținut un concert la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău
Expoziția „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată la Biblioteca Națională
A doua semifinală Eurovision 2025: Țările care vor evolua pe scena din Basel
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește expoziția fotografului român Victor Eugen Mihai
Eurovision Song Contest 2025 // Primele 10 state calificate în finala concursului
GALERIE FOTO // Vernisajul expoziției de fotografie „Gliss” semnată de artistul vizual Victor Eugen Mihai
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” participă la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați
Volodimir Zelenski i-a transmis secretarului general al NATO că este nevoie de presiune asupra Rusiei pentru o „pace justă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în sudul țării
MEC promovează studiile superioare și cariera didactică printr-un eveniment național inedit organizat pe 25 mai la Arena Chișinău
Aprobat de Guvern: cetățenii vor beneficia de mai multă siguranță atunci când traversează frontiera
Raportul privind executarea hotărârilor CEDO în 2024 a fost audiat în Legislativ
VIDEO // Șefa statului a inspectat lucrările de construcție a drumului de ocolire a orașului Vulcănești. „Proiectul va reduce traficul și va asigura legătura directă cu portul Giurgiulești”
Înotătorii din Republica Moldova au obținut 42 medalii la Grand Prix-ul internațional de la Burgas
Republica Moldova va beneficia de finanțare pentru sprijinirea oportunităților economice și a tranziției climatice
Un incendiu a izbucnit într-un apartament din capitală. O persoană a fost găsită carbonizată
Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru nu a promovat evaluarea externă
Mihai Popșoi, în discuții cu reprezentanții Mișcării Europene din Danemarca: Privim cu optimism către viitor și sperăm să avansăm constant în procesul de aderare la UE
Parlamentul urmează să ratifice Acordul privind pachetul de sprijin alocat de UE
Serviciul Vamal acordă suport în desfășurarea anchetei în cazul șefului Biroului Vamal Centru și a unui broker vamal, reținuți pentru corupere
Un nou centru socio-medical modern a fost inaugurat la Ungheni, destinat vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și refugiaților
Republica Moldova va avea un sistem informațional de monitorizare a calității benzinei și motorinei
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți într-un dosar de corupere pasivă