ro
Cultură
22 Mai, 2025 / 09:57
/ Acum 1 zi

Biblioteca Națională inaugurează expoziția tematică „Diversitatea culturală în Republica Moldova”

120 de documente valoroase, ce pun în lumină contribuțiile comunităților etnoculturale la patrimoniul spiritual al țării, sunt prezentate în cadrul expoziției tematice „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată de Biblioteca Națională cu ocazia Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, marcată anual pe 21 mai, informează MOLDPRES.

Expoziția reflectă mozaicul etnic, lingvistic și tradițional al societății moldovenești și reunește lucrări valoroase despre patrimoniul etnic, tradiții, dialog intercultural și coexistența pașnică.

În cadrul evenimentului, organizația CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, reprezentată de Natalia Djandjgava, manager de țară, va dona Bibliotecii Naționale lucrarea „Găgăuzia – 30 de ani de autonomie”. Totodată, va fi inaugurată o expoziție de panouri dedicate unor personalități remarcabile ale culturii găgăuze, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea limbii, istoriei și identității acestui grup etnic.

Vizitatorii vor putea descoperi 10 panouri ilustrative care prezintă viața și activitatea unor figuri marcante ale culturii găgăuze. Printre aceștia se numără Mihail Ciakir, inițiatorul primului ziar în limba găgăuză și traducătorul Bibliei în această limbă, și Maria Marunevici, etnografă, cercetătoare și activistă civică implicată în valorificarea tradițiilor locale. De asemenea, expoziția aduce în prim-plan contribuțiile lui Dmitrii Caracioban, autorul primelor filme găgăuze și fondator al Muzeului culturii găgăuze din Beșalma, și ale lui Nikolai Baboglu, poet și traducător al operelor lui Mihai Eminescu și Ion Creangă în limba găgăuză. Nu în ultimul rând, este omagiată activitatea lui Dionis Tanasoglu, scriitor și promotor al alfabetului găgăuz, care a avut un rol esențial în dezvoltarea literaturii și educației în limba maternă.

Expoziția se desfășoară în cadrul campaniei de informare și comunicare „Găgăuzia – 30 de ani de autonomie”, parte a proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, implementat de CMI cu sprijinul Suediei. Obiectivul campaniei este promovarea coeziunii sociale și a păcii interetnice în Republica Moldova.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22–31 mai 2025, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, nr. 78A, Chișinău.