ro
Societate
22 Mai, 2025 / 14:37
/ Acum 18 ore

Raportul privind executarea hotărârilor CEDO în 2024 a fost audiat în Legislativ

Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a examinat, în cadrul unor audieri publice, Raportul Agentului Guvernamental privind executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în anul 2024, comunică MOLDPRES.

În debutul audierilor,Președintele Comisiei, Grigore Novac, a mulțumit echipei din cadrul Direcției Agent Guvernamental a Ministerului Justiției pentru elaborarea raportului și a subliniat angajamentul autorităților de a elimina carențele sistemice și de a consolida respectarea drepturilor omului.

„Scopul acestor audieri este să aducem la cunoștința opiniei publice situația reală privind respectarea drepturilor omului în țara noastră și să identificăm soluții concrete și pragmatice pentru prevenirea noilor încălcări și, implicit, a condamnărilor la CEDO. În sprijinul acestor discuții, vreau să vă aduc la cunoștință date relevante, extrase din nota realizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Astfel, în perioada 1997 – 31 decembrie 2024, împotriva Republicii Moldova au fost înregistrate peste 17.700 de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Până la finalul anului trecut, CEDO a pronunțat 616 hotărâri în cauzele care vizează țara noastră. În 531 dintre aceste cauze, Curtea a constatat cel puțin o încălcare a drepturilor omului de către statul nostru. Este un semnal clar că problemele sistemice persistă, iar eforturile noastre de reformă trebuie accelerate”, a declarat sursa citată.

Potrivit raportului prezentat pe platforma parlamentară, anul trecut Curtea a pronunțat 17 hotărâri în cauze ce vizează Republica Moldova, în care a constatat 26 de încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Încălcările identificate de CEDO vizează articole esențiale ale Convenției, precum: dreptul la viață; interzicerea torturii și obligația de a desfășura anchete eficiente; dreptul la libertate și siguranță; dreptul la un proces echitabil; respectarea vieții private și de familie; libertatea de exprimare; dreptul la un recurs efectiv; interzicerea discriminării; protecția proprietății.

Pe lângă cele 17 hotărâri, CEDO a emis și 33 de decizii de inadmisibilitate sau de radiere de pe rol. Totodată, la 31 decembrie 2024, 1.144 de cereri depuse împotriva Republicii Moldova se aflau în așteptare la Curte.

În urma audierilor, Comisia va adopta o decizie oficială, care va fi transmisă tuturor instituțiilor implicate, solicitând informații privind măsurile de executare a hotărârilor CEDO. Această decizie face parte din mecanismul de control parlamentar, prevăzut de Legea privind Agentul Guvernamental și de Regulamentul Parlamentului.