
Cântărețul Nicolae Sulac a fost comemorat la 18 ani de la trecerea în eternitate
Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Renumitul cântăreț de muzică populară Nicolae Sulac, Artist al Poporului, cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului de Stat, a fost comemorat astăzi la 18 ani de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.
Cu această ocazie, artiști, colegi de scenă, prieteni, admiratori ai regretatului rapsod au depus flori la mormântul său din Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.
Solicitat de MOLDPRES, Nicolae Botgros a menționat că Nicolae Sulac a fost ca o icoană a cântecului nostru popular. „Noi, toți artiștii, am mers pe urmele cântecului său. El a rămas în sufletul poporului pentru totdeauna, ca o legendă vie a cântecului popular și nu va fi uitat niciodată. Nicolae Sulac este mereu sufletele noastre și va trai mulți ani. Ne lipsește foarte mult”, a constatat Nicolae Botgros.
La rândul său, directorul Palatului Național ”Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, a afirmat că sunt unele date în calendar care nu se uită niciodată. ”Chiar dacă trăim timpuri în care suntem bulversați de situația pandemică, ne întristăm de pierderea multor oameni dragi, apropiați, nu putem uita că pe data de 8 aprilie, acum 18 ani, părăsea această lume, pe care a iubit-o și a cântat-o ca nimeni altul, Nicolae Sulac. Astăzi, precum și în alți ani, împreună cu maestrul Nicolae Botgros, am mers la mormântul marelui rapsod pentru a-i aduce un omagiu. Și astăzi, ca de fiecare dată când gândurile mi se îndreaptă spre amintirile despre Nicolae Sulac, dar această stare o trăiesc adesea, căci Palatul Național îi poartă numele, am avut clipe de tristețe că Nicolae Sulac s-a retras atât de devreme în culisele veșniciei, că au rămas atâtea cântece neinterpretate și dăruite publicului. Florile recunoștinței și amintirea despre Nicolae Sulac sunt mereu vii”, a subliniat Andrei Locoman.
Nicolae Sulac s-a născut la 9 septembrie 1936 în satul Sadâc, județul Cahul, în prezent raionul Cantemir. A fost solist în Capela corală „Doina” (1959-1960), în orchestra Cinematografului Chișinău (1960-1961), în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1961-1965) și „Lăutarii” (1970-1986) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1964 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit, iar în 1967 de Artist al Poporului. În 1982 a fost distins cu Premiul de Stat și în 1996 - cu Ordinul Republici. S-a stins din viață la 8 aprilie 2003.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală