ro
Externe
11 Iulie, 2025 / 19:49
/ Acum 7 ore

Gazul rusesc continuă să inunde sudul și estul Europei

În ciuda eforturilor intensificate ale Europei de a „se depărta“ de gazele naturale rusești după invazia Ucrainei, datele privind piața gazelor din Grecia din prima jumătate a anului 2025 prezintă o imagine diferită. Gazele rusești continuă să joace un rol principal în mixul energetic al țării, acoperind majoritatea nevoilor prin punctul de intrare de la Sidirokastro, relatează publicația Energypress, citată de Cotidianul.

Conform datelor oficiale DESFA (Transgazul grecesc – n.r.) pentru perioada ianuarie – iunie 2025, cererea totală de gaze naturale (consum intern și exporturi) a fost de 37,45 TWh, înregistrând o creștere semnificativă de 19,6% față de perioada corespunzătoare din 2024. Consumul intern, în special, a atins 34,59 TWh, în creștere cu 12,38%, confirmând revenirea cererii la niveluri mari, în principal datorită utilizării combustibilului pentru producerea de energie electrică.

Punctul de intrare Sidirokastro, conectat la conducta TurkStream prin Bulgaria, a rămas canalul de intrare dominant, cu 16,40 TWh, acoperind aproximativ 44% din importurile totale ale țării. Fluxul dinspre Sidirokastro a crescut cu 4,4% față de prima jumătate a anului 2024, indicând continuarea fluxurilor de gaze rusești către Grecia, în ciuda sancțiunilor europene și a eforturilor de diversificare.

De precizat aici că preponderența gazelor rusești în sudul și estul Europei nu se limitează la Grecia. Cum ele ajung din Rusia în Turcia, prin Turkstream, tot așa, de acolo, intră în Bulgaria, apoi Serbia și România, și ajung până în Ungaria și Slovacia.

Inclusiv este posibil ca și România să importe gaze rusești, întrucât ce ajunge în Turcia, fie că este gaz rusesc sau din Caspica (Azerbaijan, Turkmenistan) poartă semnătura de „blend” turcesc(amestec) și atunci nu mai este vizat de sancțiuni.

România importă prin Bulgaria circa 20% din necesarul său anual de gaze.