
Cineastul Andrei Buruiană a lansat o carte la Biblioteca Națională
Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată ieri cartea „Adevărul în cadru și în afara lui” (Destăinuirile cineastului), semnată de cineastul Andrei Buruiană, regizor de film, scenarist și pedagog, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Andrei Buruiană a menționat că această carte este istoria vieții și activității sale și, în același timp, un roman pe care l-a trăit. ”Vreau ca cele relatate în această carte să fie evaluate drept o poveste a omului imparțial care tinde să se mențină, pe cât e posibil, pe această poziție. Recunosc, nu e ușor, deoarece e povestea vieții mele, ansamblul clipelor trăite, diferite și nu totdeauna fericite. N-aș vrea ca această carte să fie percepută drept o poveste moralizatoare, o impunere a poziției personale, o indicație pentru contemporani și urmași. Acceptați-o ca pe o destăinuire, o discuție cu voi și cu mine însumi”, a mai spus autorul.
La rândul său, profesorul universitar Valeriu Efremov a afirmat că „Adevărul în cadru și în afara lui” este o carte a unuia dintre maeștrii cinematografiei din R. Moldova. ”În acest volum el a reflectat realitatea unei perioade istorice a Moldovei de mai multe decenii. Aici sunt prezentate personalități de vază precum Maria Bieșu, Eugen Doga, Ștefan Petrache ș.a. Este redată viața noastră pe parcursul mai multor ani în diverse domenii, literatură, cultură, artă, educație, agricultură etc. De asemenea, este o lucrare metodică pentru cei care vor să activeze în domeniul cinematografiei, pentru că el vorbește, de exemplu, despre faptul ce armonie trebuie să fie între imagine, sunet și muzică în realizarea unui documentar sau film de ficțiune. Autorul a lucrat patru ani la această carte. Ea cuprinde 280 de pagini și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare”, a mai spus Valeriu Efremov.
Andrei Buruiană s-a născut la 24 septembrie 1936 în comuna Cărpineni, Hâncești. În anul 1969 a absolvit Facultatea de Sonorizare a filmelor la Institutul de regizori de film de la Kiev. A lucrat în calitate de operator de sunet, apoi regizor de filme artistice şi documentare la studioul „Moldova-film” şi la Televiziunea Naţională. În calitatea sa de regizor de sunete a colaborat la crearea filmelor artistice de lung metraj „O călătorie în aprilie” (1962), „Poienile roşii” (1966), „Se caută un paznic” (1967), „Această clipă” (1968), „Nuntă la palat” (1969), „Singur în faţa dragostei” (1969), „Povârnişul” (1970), „Lăutarii” (1971), „Vara ostaşului Dedоv” (1971), „Dimitrie Cantemir”(1973), „Făt-Frumos” (1977). A creat în calitate de regizor şi scenarist câteva filme documentare de lung metraj la Televiziunea Naţională: „Cântarea dragostei” (Măria Bieşu), „Joc” (1981), „Vine nunta” (1990), „Noi suntem acasă” (1992), „Ecoul horei străbune” (2005). Pe parcursul anilor, a realizat mai multe emisiuni la televiziunea naţională, printre care emisiunea săptămânală „Avanpremiera TV”.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Speakerul Igor Grosu, în discuții cu președinta Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei: „Relația dintre țările noastre devine tot mai consolidată”
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”