ro
Cultură
08 Mai, 2025 / 23:55
/ Acum 7 ore

Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională

Expoziția tematică „Lucian Blaga – poetul mântuitor al cuvintelor” a fost inaugurată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în contextul marcării a 130 de ani de la nașterea marelui scriitor român, notează MOLDPRES.

Evenimentul aduce în atenția publicului figura complexă a lui Lucian Blaga, poet, eseist, filosof, dramaturg, traducător, diplomat și profesor universitar, și urmărește familiarizarea vizitatorilor cu una dintre cele mai originale personalități ale culturii românești interbelice.

Expoziția reunește circa 120 de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale și este structurată în patru compartimente tematice: Lucian Blaga – viața și opera; Lucian Blaga în critica literară română; Traduceri din opera lui Lucian Blaga și Lucian Blaga – traducător.

„După Eminescu, Blaga a fost poetul cel mai profund implicat în construcția unui mit poetic național, căruia a știut să-i confere o valoare universală”, apreciază criticul literar Ion Pop.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 mai – 8 iunie 2025, în spațiul expozițional de la etajul II al blocului central al Bibliotecii Naționale (str. 31 august 1989, nr. 78 A).

Lucian Blaga (1895–1961) a fost un important poet, filosof, eseist, dramaturg, traducător și diplomat român. A făcut parte din generația interbelică și s-a remarcat prin profunzimea gândirii sale filosofice și originalitatea creației poetice. A fost membru al Academiei Române și profesor de filosofie a culturii. Opera sa este centrată pe teme precum misterul existenței, cunoașterea, mitul și identitatea națională.