
Profesoara de canto și interpreta Oxana Mardari: ”Am cântat în inima Parisului”
Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. Pentru cântăreața de muzică populară și ușoară Oxana Mardari, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, profesoară de canto și vioară la Școala de arte ”Valeriu Poleacov”, 2022 a fost un an bogat în creativitate și succes, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Oxana Mardari a afirmat că anul trecut a stabilit relații de colaborare cu diaspora din Franța, astfel încât cântecul popular moldovenesc a răsunat și în inima Parisului.
”La poalele turnului Eiffel au răsunat melodiile „Eu sunt fată din Moldova”, „Cântă cucuveaua-n gară”, „Moldoviara mea”, „Neamul meu pereche n-are”, fiind răsplătită cu multe aplauze atât eu, cât și ansamblul „Plai Natal” din satul Taraclia, condus de primarul Vladimir Cucereavîi, cu care am legat o frumoasă colaborare. Au răsunat impresionant melodiile cântate cu ansamblul „Plai Natal” și mai ales fiind pe malul râului Sena, unde am interpretat cântecul „Sus pe malul Nistrului”. Tot aici a luat naștere și ideea „festivalului inimilor”, care nădăjduiesc că va lua amploare an de an, exact așa cum și sărbătoarea „Hramul satului Taraclia la Paris”, care se sărbătorește an de an la 21 noiembrie, de sfinții arhangheli Mihail și Gavriil. Eu am venit cu un recital alături de ansamblul „Plai Natal” și echipele a două posturi de televiziune din R. Moldova. Acest „festival al inimilor” la Paris a fost organizat de Ștefan Freii, Oleg Scrinic, Rotislan Scrinic și a fost trei zile de muzică populară și bucate tradiționale”, a precizat Oxana Mardari.
Tot în 2022, cântăreața a susținut un recital de muzică populară pentru reprezentanții unei delegații din Turcia, care au apreciat mult cântecul și portul nostru național. Ulterior, ei au selectat cântecul „La masa cu nemurele”, incluzându-l în scurtmetrajul cinematografic „Moldova”, în care este redată frumusețea plaiului moldav.
”Anul trecut, fiind omagiat „tatăl lui Guguță”, am cântat „La mulți ani” cu elevul Maxim Pojoga, car era în rolul lui Guguță cel adevărat și am susținut un recital de melodii pentru scriitorul Spiridon Vangheli cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 90 de ani. A fost un an bogat nu doar în creativitatea mea ca artistă, cât și în cea pedagogică, bucurându-mă de elevii ce mi-au adus numeroase diplome și trofee de la concursuri naționale și internaționale. La fel și ansamblul etnofolcloric „Cununița”, pe care îl conduc, a fost solicitat, apreciat și răsplătit cu premiul de popularitate din Canada, precum și cu premiul de excelență. Am legat prietenie și colaborări cu direcțiile de cultură raionale și primăriile, fiind invitată atât cu concerte, cât și în jurizare la mai multe concursuri și festivaluri. Am mai participat în concertul jubiliar „Anotimpurile vieții”, la 75 de ani Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, unde m-am ales și cu o diplomă de onoare din partea Primăriei municipiului Chișinău”, a mai spus interpreta.
Oxana Mardari s-a născut la 30 martie 1978 în satul Colicăuți, raionul Briceni. În 1997, a absolvit Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga” la două specialități: canto popular și vioară, în 2002 - Universitatea de Stat a Artelor, calificarea interpret-vioară și în 2006 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea – canto popular. În 1997, a obținut premiul I la Concursul ”Ștefan Neaga” și premiul III la Concursul de romanțe ”Petale de trandafir, în 1998 - premiul I la Festivalul Concurs de interpretare a cântecului popular “Toamna Buzoiană”, ediția XXIX, din Buzău, România, premiul II la concursul „Prezintă Orchestra Folclor” și în 1999 - locul II și premiul special pentru cea mai reușită interpretare a cântecului de ritual la Concursul „Tamara Ciobanu”, ediția a VI-a. De asemenea, este laureată a mai multor altor concursuri naționale și internaționale
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Teatrul „Luceafărul” a deschis turneul european cu spectacolul „1946” la Strasbourg
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro