
Romanul ”Pe contrasens” de Oleg Serebrian este pe lista Premiilor UE pentru Literatură
Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Romanul ”Pe contrasens” de Oleg Serebrian, apărut la o editură din Chișinău, este pe lista scurtă a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2022, din partea României, informează MOLDPRES.
Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatorii în curs de afirmare, atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a UE. Juriul final (compus din șapte jurați europeni, selectați de Consorțiul Premiului European pentru Literatură) va face publică lista scurtă a nominalizărilor naționale în 1 martie. Laureatul va fi anunțat pe 21 aprilie. În 2019, premiul, pentru România, a fost acordat romanului ”Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac.
”Pe contrasens” este al treilea volum al lui Oleg Serebrian (după ”Cântecul mării” și ”Woldemar”) dintr-o saga istorică și psihologică care urmărește evenimentele cele mai importante din secolul XX, dar și a unei familii de nobili bucovineni von Randa, care își trăiesc viața în Austro-Ungaria, în România Mare și în URSS.
Romanul își are în mare parte acțiunea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în Germania, acolo unde eroul principal, Alex von Randa, își face studiile, mai întâi la prestigioasa Universitate din Göttingen, apoi este angajat în calitate de inginer constructor de rachete la unul din cele mai secretizate obiecte ale Germaniei naziste de la Peenemünde. Un roman de calibru, care oferă și alte posibile scenarii ale celui mai teribil război, dar și întorsături dramatice ale unui destin uman care avea toate datele pentru o viață perfect strălucită. Un roman al unei ascensiuni spectaculoase și apoi al unei ruinări dramatice - toate fiind valabile nu doar pentru o viață de om, dar și pentru un regim odios.
Oleg Serebrian (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog și diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al R. Moldova, între 1999 și 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al R. Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar în 2015-2021 a fost Ambasador al R. Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat cărțile ”Politosfera” (2001), ”Politică și geopolitică” (2004), ”Geopolitica spațiului pontic” (1998, 2006), ”Cântecul mării” (roman) (2011, 2012, 2018), ”Rusia la răspântie” (2014, 2019), ”Woldemar ”(roman) (2018, 2019) și ”Pe contrasens” (roman) (2021).
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” participă la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați
Arta contemporană din Republica Moldova, prezentată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț
Prima semifinală Eurovision 2025: Lista țărilor care vor evolua
Noaptea Muzeelor și Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorite între 15 și 18 mai
GALERIE FOTO // Toba Fest Văleni 2025: sărbătoarea toboșarilor
Marea bătălie muzicală începe la Basel. Semifinalele Eurovision 2025 sunt pe 13 și 15 mai, iar finala pe 17 mai
VIDEO // Marta Kos și Cristina Gherasimov au deschis concertul dedicat Zilei Europei la Chișinău: „Cu Moldova, Uniunea Europeană va fi mai bogată”
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Vicepremierul Mihai Popşoi s-a întâlnit la Riga cu moldoveni stabiliţi în Letonia
MIDR: R. Moldova își consolidează rolul de punct de legătură între Est și Vest prin investiții strategice în infrastructură
Pe 1 iunie, pentru copii va fi lansat „Trenul Copilăriei”, o călătorie specială dedicată celor mai mici pasageri
Premierul Dorin Recean: „Guvernul va continua să sprijine proiecte precum Conacul Manuc Bei din Hânceşti”
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
FOTO Cu ajutorul UE, în oraşul Căuşeni a fost deschisă o spălătorie socială
R. Moldova şi Ucraina consolidează relaţiile în domeniul protecției mediului
CNAM a achitat în totalitate serviciile medicale oferite în luna martie de prestatorii contractaţi
Moldelectrica și Ukrenergo au semnat un set de acte privind implementarea mecanismului de alocare intrazilnică a capacității transfrontaliere
Tendințele de pe piața muncii și perspectivele de angajare în Republica Moldova, discutate la Chișinău
Președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și Muntenegru merg pe același drum – drumul spre Uniunea Europeană”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu l-a felicitat pe noul Președinte ales al României, Nicușor Dan
Copiii din raionul Ștefan Vodă vor beneficia de servicii stomatologice gratuite
Ministrul Mihai Popșoi, întrevedere cu omologul său leton, Baiba Braže: „Letonia este o susținătoare fermă a integrării europene a R. Moldova”
Un forum de afaceri Republica Moldova – Uniunea Europeană urmează a fi organizat în luna septembrie