ro
Cultură
08 Iulie, 2025 / 14:19
/ Acum 18 ore

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”

Doina Pozdirca
Reporter

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a desfășurat recent două turnee internaționale importante, în Europa de Vest și România, cu spectacolele „Grădina de sticlă” și „Dosarele Siberiei”, transmite MOLDPRES.

Proiect itinerant – „Turneul Memoriei” – a dus spectacolul document „Dosarele Siberiei” în patru orașe din România: Oradea, Cluj-Napoca, Baia Mare și Satu Mare. Spectacolul este bazat pe mărturii autentice ale victimelor deportărilor sovietice și a fost prezentat în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România și autoritățile locale.

„Acest turneu a fost unic, cu toate că a trebuit să ne adaptăm la toate condițiile, începând cu decorul și terminând cu organizarea. În fond, peste tot am simțit necesitatea și importanța teatrului, ca un mesager, ca un ambasador al culturii”, a declarat pentru MOLDPRES directorul teatrului, Petru Hadârcă.

Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Relații cu Diaspora, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în Italia, Belgia și Germania, precum și cu asociațiile moldovenilor din diaspora.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a remarcat importanța prezenței teatrului moldovenesc în spațiul european.

„Scopul acestui turneu a fost de a fi văzuți, auziți, înțeleși și apreciați. Aceste turnee ne arată că avem o piață culturală în Uniunea Europeană, în care suntem așteptați și putem exporta un produs cultural de calitate”

Un alt turneu a fost „Teatrul care ne unește” a inclus șapte orașe: Verona, Padova, Roma, Parma, Torino, Bruxelles și Berlin. Publicul din diaspora și nu doar a avut ocazia să vadă spectacolul „Grădina de sticlă”, pus în scenă de regizorul Petru Hadârcă, după romanul omonim al scriitoarei Tatiana Țîbuleac.

Actrița Anișoara Bunescu a declarat pentru MOLDPRES că publicul din diaspora a manifestat o emoție profundă în timpul spectacolelor.

„Spectatorii de acolo au fost dornici să ne vadă, să ne simtă aproape. Ne atingeau, simțeau că sunt acasă”.

Turneele s-au desfășurat în perioada mai–iunie 2025 și au avut drept obiectiv consolidarea legăturii cu diaspora, promovarea valorilor culturale naționale și sensibilizarea opiniei publice asupra unor pagini esențiale din istoria recentă.