
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior”
Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior. Vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului. Declarațiile au fost făcute de premierul Dorin Recean, care a participat astăzi la Conferința regională „Banii în politică – Bani, Securitate și Democrație: Apărarea integrității electorale în era digitală”, informează MOLDPRES.
Premierul a afirmat că scrutinul parlamentar din toamnă trebuie să fie curat, liber și finanțat corect. „Altfel ne expunem riscului de a fi manipulați, cumpărați și, în ultima instanță, subminați”, a spus Dorin Recean.
„Transmit astăzi un mesaj clar - democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului”, a declarat premierul.
Potrivit oficialului, ani de zile, partidele politice au fost finanțate din surse obscure, cu pungi, iar guvernarea a fost viciată de interesele unor grupuri restrânse, controlate din exterior.
„Vedem tot mai mult și mai mult grupările criminale. Actorii maligni exteriori încearcă să exploateze și să abuzeze legile pe care se bazează democrația. Și iată ei îmbracă aceste legi și se așteaptă ca noi, în loc să îi judecăm după Codul penal, să îi judecăm după Codul electoral. În loc să îi judecăm după Codul penal, să îi judecăm după Codul audiovizual”, a afirmat premierul.
El a menționat că Republica Moldova a învățat lecția din anul trecut, din timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, atunci când „am fost martori cum banii necinstiți pot încerca să suprime voința cetățenilor”.
„Reamintesc și accentuez - în Republica Moldova, grupările criminale au cheltuit aproape echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Pentru o democrație matură, într-o țară mare din Uniunea Europeană, asta ar însemna 3 miliarde de euro. Oamenii legii au investigat cum o bancă rusească a deschis peste 138.000 de conturi pentru cetățeni ai Republicii Moldova, pentru a le vira bani unor alegători, cu scopul de a influența rezultatul în favoarea unui grup criminal organizat”, a afirmat șeful Guvernului.
Potrivit premierului, în pofida acestor influențe, poporul, în ultimă instanță, a ales liber și democrația a rezistat, dar „acele acțiuni totuși ne-au învățat că pericolul este real”. „Amestecul străin este de amploare, este sofisticat și susținut - o provocare serioasă mai ales pentru o țară mică ca a noastră”, a opinat premierul.
Dorin Recean a menționat că „următorul test major sunt alegerile parlamentare din septembrie”.
„Pe lângă banii virați prin conturi false, există rețele care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experți ruși testează limitele instituțiilor noastre prin mai multe feluri: provocarea crizelor energetice de la începutul acestui an, destabilizarea economică continuă în regiunea transnistreană, atacuri cibernetice vizând infrastructura alegerilor, utilizarea inteligenței artificiale pentru dezinformare sofisticată. Și mai îngrijorător, se creează partide fantomă, care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia, pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament”, a comunicat Dorin Recean.
Prim-ministrul a dat însă asigurări că „Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior” și că vor fi folosite „toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”.
„Să avem curajul să apărăm votul liber, să apărăm cetățenii de manipulare și să apărăm suveranitatea țării. Știți de ce insistăm atât de mult pe acest subiect? Pentru că democrația se poate pierde nu doar cu tancurile, ci cu milioane de euro pompați în conturi anonime de publicitate, cu platforme media de buzunar, inclusiv cele fondate direct la Moscova, cu influenceri plătiți să mintă și cu tăceri cumpărate. Nu vom sta deoparte, vom acționa, vom apăra statul de drept, vom garanta cetățenilor că votul lor contează și nu poate fi cumpărat”, a remarcat Dorin Recean.
El a adăugat că țara noastră are o țintă absolut clară - Republica Moldova, parte a Uniunii Europene. „Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate, iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări, așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis premierul.
Conferința Regională „Banii în Politică”, cu subiectul „Bani, Securitate și Democrație: Apărarea integrității electorale în era digitală”, se desfășoară în perioada 8-9 iulie 2025 la Chișinău. Evenimentul oferă o platformă de schimb de experiență și de dialog strategic la intersecția dintre finanțarea politică, securitatea electorală și reziliența digitală. Timp de două zile, participanții vor explora în profunzime riscurile legate de campaniile electorale online, finanțarea ilicită a politicii în spațiul digital, interferențele străine, utilizarea criptomonedelor, cumpărarea voturilor și dezinformarea.
Ediția din 2025 va avea drept scop abordarea provocărilor erei digitale și avansarea unei agende comune pentru transparență, integritate și reziliență electorală. Prin reunirea actorilor-cheie din întreaga Europă de Est, conferința va sprijini identificarea unor mecanisme mai solide de protecție, supraveghere mai eficientă și răspunsuri mai coordonate la amenințările tot mai mari cu care se confruntă democrațiile din regiune și nu numai.
Conferința este organizată de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, în parteneriat cu International IDEA, PNUD, Consiliul Europei, IFES, Westminster Foundation for Democracy și Institutul Republican Internațional.
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni
Comisia de Evaluare a Judecătorilor, vizată în 22 de procese la CSJ
FOTO // Localitatea Carabetovca din raionul Basarabeasca se modernizează prin programul guvernamental „Satul European” #MoldovaPoate
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, la finalul mandatului actualului Legislativ: „Am reușit să aducem Moldova mai aproape de Europa și să investim în oameni”
Cetățenii moldoveni, care au muncit peste hotarele țării, se pot adresa la CNAS pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
Agroenergie pentru viitor. Discuții cu fermierii din Costești despre fotovoltaice și biogaz
Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră aplică un set de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală
Energocom a semnat acordul de finanțare cu BERD pentru procurarea de gaze naturale și energie electrică în perioada rece