
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a participat la Conferința regională, cu genericul „Banii în politică – bani, securitate și democrație: Apărarea integrității electorale în era digitală”. Șeful Executivului a vorbit despre acțiunile autorităților în apărarea integrității electorale a Republicii Moldova și provocările legate de finanțările din surse obscure, precum și imixtiunile din exterior.
„O democrație reală se construiește pe reguli clare, pe transparență, pe participarea cetățenilor. Iar banii curați, donațiile legale, venite de la oameni care cred într-o idee – acești bani păstrează partidele politice aproape de cetățeni și nu de oligarhi sau de influențe străine”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
Potrivit premierului, după alegerile parlamentare din iulie 2021, au fost impuse reguli mai stricte privind finanțarea partidelor, fiind adoptat și un nou Cod Electoral. De asemenea, au fost reduse plafoanele donațiilor și a fost interzisă finanțarea din partea entităților cu interese străine. Cu toate acestea, în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna 2024, oamenii legii au documentat deschiderea de către banca rusească a peste 138 000 de conturi pentru cetățeni ai Republicii Moldova, pentru a vira bani unor alegători și a influența rezultatele, în favoarea unui grup criminal organizat.
„Am învățat lecția din anul trecut, din timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru includerea parcursului european în Constituție. Am fost martori cum banii necinstiți pot încerca să suprime voința cetățenilor. Chiar dacă poporul, în ultimă instanță, a ales liber și democrația a rezistat, aceste acțiuni ne-au învățat că pericolul este real”, a accentuat premierul.
Prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că următorul test major pentru Republica Moldova este scrutinul parlamentar din septembrie. În acest context, Kremlinul testează limitele instituțiilor prin provocarea crizelor energetice, destabilizarea economică continuă în regiunea transnistreană, atacuri cibernetice asupra infrastructurii alegerilor, crearea partidelor fantomă și utilizarea inteligenței artificiale pentru dezinformare.
„Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior. Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului”, a spus prim-ministrul.
În realizarea acestor obiective, țara noastră va fi susținută de partenerii din Uniunea Europeană, instituțiile internaționale și societatea civilă: „Avem o țintă absolut clară: Republica Moldova – parte a Uniunii Europene. Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate. Iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări - așteptările cetățenilor Republicii Moldova”.
Discursul integral al prim-ministrului poate fi consultat aici.
Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Cahul și a felicitat localnicii cu ocazia marcării a 523 de ani de la prima atestare documentară
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Guvernul creează condiții favorabile de activitate pentru antreprenorii din nordul țării: Un parc industrial va activa la Glodeni
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Chișinău găzduiește primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia