
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care instituie un mecanism special de utilizare a activelor confiscate, informează MOLDPRES.
Inițiativa legislativă aparține Ministerului Justiției și a fost elaborată în urma propunerilor prezentate de instituțiile publice și organizații ale societății civile pentru a spori eficiența recuperării activelor și a investigațiilor privind criminalitatea financiară. La fel, se urmărește ca activele sechestrate să fie gestionate și utilizate în mod corespunzător, în beneficiul public. Autorii menționează că respectiva abordare transformă consecințele negative ale criminalității în resurse pozitive, consolidând încrederea publică în justiție.
Astfel, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) va fi responsabilă de evidența bunurilor confiscate, cu excepția sumelor de bani, care sunt administrate de Serviciul Fiscal de Stat. ARBI va publica lista bunurilor, iar instituțiile publice sau neguvernamentale vor putea solicita utilizarea acestora. De asemenea, în document este stipulată interdicția directă sau indirectă a bunurilor confiscate de către persoana de la care au fost confiscate sau de către rudele acesteia (până la gradul IV).
Potrivit documentului, va fi creată Comisia pentru gestionarea bunurilor confiscate, care va evalua cererile depuse și va lua decizii privind utilizarea în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor sau sumelor de bani confiscate. Aceasta va fi constituită din 9 membri. Opt dintre ei sunt reprezentanți ai mai multor ministere, iar unul este reprezentant al societății civile, desemnat de Ministerul Justiției.
După ce bunurile vor fi transmise spre utilizare instituțiilor publice sau celor neguvernamentale, ARBI va verifica modul de utilizare a acestora. Autorii propun ca 70% din sumele de bani confiscate să fie transferate în bugetul de stat, iar 30% să fie repartizate spre utilizare socială și în interese publice.
În anul 2024, Serviciul Fiscal de Stat a confiscat peste 7,4 milioane de lei, iar ARBI a sechestrat active în valoare totală de 1,2 miliarde de lei.
Proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură. Autorii propun ca, după adoptare, documentul să intre în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Peste 6 900 de persoane asigurate au beneficiat în acest an de operații de cataractă
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”