ro
Societate
11 Iulie, 2025 / 02:32
/ Acum 7 ore

Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public

Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care instituie un mecanism special de utilizare a activelor confiscate, informează MOLDPRES.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Justiției și a fost elaborată în urma propunerilor prezentate de instituțiile publice și organizații ale societății civile pentru a spori eficiența recuperării activelor și a investigațiilor privind criminalitatea financiară. La fel, se urmărește ca activele sechestrate să fie gestionate și utilizate în mod corespunzător, în beneficiul public. Autorii menționează că respectiva abordare transformă consecințele negative ale criminalității în resurse pozitive, consolidând încrederea publică în justiție.

Astfel, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) va fi responsabilă de evidența bunurilor confiscate, cu excepția sumelor de bani, care sunt administrate de Serviciul Fiscal de Stat. ARBI va publica lista bunurilor, iar instituțiile publice sau neguvernamentale vor putea solicita utilizarea acestora. De asemenea, în document este stipulată interdicția directă sau indirectă a bunurilor confiscate de către persoana de la care au fost confiscate sau de către rudele acesteia (până la gradul IV).

Potrivit documentului, va fi creată Comisia pentru gestionarea bunurilor confiscate, care va evalua cererile depuse și va lua decizii privind utilizarea în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor sau sumelor de bani confiscate. Aceasta va fi constituită din 9 membri. Opt dintre ei sunt reprezentanți ai mai multor ministere, iar unul este reprezentant al societății civile, desemnat de Ministerul Justiției.

După ce bunurile vor fi transmise spre utilizare instituțiilor publice sau celor neguvernamentale, ARBI va verifica modul de utilizare a acestora. Autorii propun ca 70% din sumele de bani confiscate să fie transferate în bugetul de stat, iar 30% să fie repartizate spre utilizare socială și în interese publice.

În anul 2024, Serviciul Fiscal de Stat a confiscat peste 7,4 milioane de lei, iar ARBI a sechestrat active în valoare totală de 1,2 miliarde de lei.

Proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură. Autorii propun ca, după adoptare, documentul să intre în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.