
Dorin Junghietu: Compania „Energocom” a procurat jumătate din volumul necesar de gaze pentru sezonul rece 2025-2026
Compania de stat „Energocom” a procurat până în prezent 50 la sută din volumul necesar de gaze pentru anul gazier 2025-2026, iar prețurile de achiziție sunt „foarte bune”. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei Dorin Junghietu, miercuri, 16 iulie, informează MOLDPRES.
„În momentul de față, Întreprinderea de Stat „Energocom” a achiziționat aproape 50% din stocul de gaze, deci vorbim de 320 de milioane de metri cubi. Prețul, cum am menționat și anterior, o să fie făcut public după ce se finalizează procesul de achiziție, pentru a nu influența competitivitatea”, a declarat ministrul.
Dorin Junghietu a precizat că gazele sunt achiziționate de pe piața europeană și că stocurile comerciale și de siguranță sunt depozitate în România și Ucraina.
Compania Energocom procură gazele de pe piața liberă folosind atât resursele proprii, cât și cele dintr-un credit de 400 de milioane de euro, contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care are, la rândul său reguli stricte privind calificarea companiilor furnizoare.
Dacă anterior, Energocom făcea tranzacțiile de procurare și vânzare către Moldovagaz “în oglindă”, adică procura doar când avea comandă de la compania fiică a Gazprom, acum, compania și-a stabilit o strategie foarte clară de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova.
Gazele achiziționate sunt cu livrare fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la un preț indexat față de cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România.
În anul 2024, SA Energocom a cumpărat peste 830 milioane metri cubi cu prețul mediu ponderat de circa 444 dolari SUA/ 1000 metri cubi. Gazele naturale au fost achiziționate de la opt companii din UE, plus de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Peste 2⁄3 din volume au provenit de la entități din România: OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România și BRM.
Republica Moldova va avea prima fabrică modernă pentru gestionarea sustenabilă a resturilor de origine animală
Serviciul Vamal a încasat peste 780 mil de lei în ultima săptămână
Euro scade ușor, iar dolarul crește
VIDEO // Vladimir și Veaceslav Vedrașco, reveniți din SUA, au inițiat o afacere de producere a strugurilor: „Țările și piețele mici oferă oportunități mari”
Germania, al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în UE. Ce produse sunt exportate în această țară
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice
Copaci doborâți în capitală în urma vântului puternic
Comisia Europeană propune 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul buget multianual al UE
Școlile și grădinițele își vor putea gestiona independent bugetele
Numărul apelurilor la Serviciul 112 a crescut semnificativ în contextul caniculei
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Poliția îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”
Granturi de până la 2 milioane de lei pentru startup-urile din domeniul tehnologic, printr-un nou program gestionat de ODA
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Cooperarea dintre R. Moldova și România în sectoarele-cheie ale economiei a fost discutată de speakerul Igor Grosu cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României
MAE: Mai mulți cetățeni moldoveni, aflați ilegal în Polonia, vor fi repatriați
Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
VIDEO // Guvernul explică cine decide și pe ce bază este interzis accesul unor persoane în Republica Moldova