ro
Economie
16 Iulie, 2025 / 22:09
/ Acum 7 ore

Dorin Junghietu: Compania „Energocom” a procurat jumătate din volumul necesar de gaze pentru sezonul rece 2025-2026

Compania de stat „Energocom” a procurat până în prezent 50 la sută din volumul necesar de gaze pentru anul gazier 2025-2026, iar prețurile de achiziție sunt „foarte bune”. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei Dorin Junghietu, miercuri, 16 iulie, informează MOLDPRES.

„În momentul de față, Întreprinderea de Stat „Energocom” a achiziționat aproape 50% din stocul de gaze, deci vorbim de 320 de milioane de metri cubi. Prețul, cum am menționat și anterior, o să fie făcut public după ce se finalizează procesul de achiziție, pentru a nu influența competitivitatea”, a declarat ministrul.

Dorin Junghietu a precizat că gazele sunt achiziționate de pe piața europeană și că stocurile comerciale și de siguranță sunt depozitate în România și Ucraina.

Compania Energocom procură gazele de pe piața liberă folosind atât resursele proprii, cât și cele dintr-un credit de 400 de milioane de euro, contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care are, la rândul său reguli stricte privind calificarea companiilor furnizoare.

Dacă anterior, Energocom făcea tranzacțiile de procurare și vânzare către Moldovagaz “în oglindă”, adică procura doar când avea comandă de la compania fiică a Gazprom, acum,  compania și-a stabilit o strategie foarte clară de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova.

Gazele achiziționate sunt cu livrare fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la un preț indexat față de cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România.

În anul 2024, SA Energocom a cumpărat peste 830 milioane metri cubi cu prețul mediu ponderat de circa 444 dolari SUA/ 1000 metri cubi. Gazele naturale au fost achiziționate de la opt companii din UE, plus de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Peste 2⁄3 din volume au provenit de la entități din România: OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România și BRM.