
În R. Moldova va fi creat un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite
Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. În viitorul apropiat pe piața financiară a Republicii Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost discutat recent, în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare. Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim doi ani, transmite MOLDPRES.
Astfel, creditele solicitate de întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM-uri) de la băncile comercile vor conține garanția inclusă în produsul de credit, scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor. Conceptul mecanismului de garantare a creditelor a fost elaborat de către compania de consultanță LANDT, specializată în crearea și gestionarea fondurilor de garantare, în colaborare cu specialiștii Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Realizarea acestui proiect va fi posibilă cu susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE DF).
„În contextul revitalizării activității ÎMM-urilor afectate de criza pandemică, lansarea noului mecanism de garantare a creditelor este imperios necesară și oportună. Acest instrument financiar va fi ajustat și racordat la necesitățile instituțiilor bancare, fiind atractiv pentru mediul de afaceri. Apreciem susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est și deschiderea spre dialog productiv a reprezentanților instituțiilor bancare. MEI și ODIMM vor continua elaborarea și ajustarea tuturor instrumentelor de suport antreprenorial, luând în calcul atât necesitățile și realitățile pieței, cât și doleanțele partenerilor din sectorul bancar”, a declarat Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
La rândul său, directorul general ODIMM, Iulia Costin, a subliniat că prin această inițiativă inovativă, mecanismul de garantare utilizat de Fondul de Garantare a Creditelor va trece la un nou nivel de dezvoltare.
„Relațiile construite de-a lungul anilor cu instituțiile bancare din țară în implementarea programelor și instrumentelor de suport, ne permit să afirmăm că sectorul este gata pentru un asemenea mecanism. În ultimii ani am fost martorii schimbărilor majore în domeniul bancar, care în final a devenit mai prudent, mai sigur, mai transparent, dar, în același timp, este deschis pentru instrumente noi și orientat spre cerințele clienților săi. Totodată, apreciem susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale și EFSE DF în procesul de elaborare a acestui mecanism, care reprezintă etapa firească de dezvoltare a unui fond de garantare într-o economie de piață”, a spus Costin.
Reprezentanții instituțiilor financiare, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa ODIMM, arătându-și deschiderea pentru continuarea relațiilor de parteneriat și consolidarea eforturilor privind sporirea accesului la finanțare al ÎMM-urilor.
Noul mecanism este elaborat în contextul creșterii solicitărilor față de garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM.
În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului precedent, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 mln lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții a constituit 678 mln lei.
foto simbol
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Procedura de corectare a plăților la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost simplificată. CNAS anunță principalele modificări
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova