
Micii vinificatori din Moldova sunt interesați să producă vinuri organice
Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Vinificatorii din Republica Moldova pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața Uniunii Europenii, care, în ultimii şapte ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an. Pentru aceasta, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a organizat recent pentru micile vinării o vizită de studiu despre producerea vinurilor organice, transmite MOLDPRES.
Vizita s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produce vinurile Equinox, unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.
Vinăria dispune de 6,5 hectare într-o zonă cu tradiții de vinificație în sud-estul Moldovei și produce vinuri organice din 2013, după ce a parcurs o perioadă de conversie de trei ani. În prezent, vinurile sunt certificate drept organice atât de organele de certificare naționale, cât și de cele europene, ceea ce îi permite vinificatorului să exporte vinurile sale în Europa și Asia.
Potrivit lui Constantin Stratan, filosofia producerii vinurilor organice este despre ”a asculta natura și a te integra în biodiversitatea din regiune”. “Toate operațiunile de îngrijire a plantației de struguri implică tratamente cu produse biologice certificate și lucrări manuale. Punem accentul pe înierbarea naturală, care permite crearea unui mediu echilibrat și divers ce compensează lipsa tratamentelor cu substanțe sistemice”, susţine vinificatorul.
Potrivit Dianei Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM, nișa vinurilor organice este în dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în această nișă, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale. “Piața europeană consumă circa 80% din vinurile organice, ceea ce reprezintă o oportunitate atractivă, în special pentru micii producători de vinuri. Actualmente, în Republica Moldova, Crama Domnească este singurul producător de vinuri certificate organic, iar acest succes poate inspira alți antreprenori să aplice practici de viticultură rezonabilă și producere sustenabilă”, a spus Diana Lazăr.
Conform experților, piața vinurilor organice este într-o continuă creștere în ultimii ani, catalizată inclusiv de efectele pandemice Covid-19, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura ecologică.
foto: USAID APM
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene