
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: „Pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare”
Războiul din Ucraina a redefinit harta energetică a Europei și prioritățile sale. Astfel, pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la închiderea Summitului internațional „Viitorul Securității Energetice”, desfășurat sub egida Guvernului Regatului Unit și a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), transmite MOLDPRES.
Ministrul a subliniat transformările majore prin care trece sectorul energetic național, dar și rolul esențial al parteneriatelor internaționale. De asemenea, acesta a mulțumit Guvernului britanic și IEA pentru organizarea summitului din acest an.
Dorin Junghietu a prezentat o imagine clară a progreselor înregistrate de Republica Moldova în domeniul energetic, într-un context geopolitic tot mai sensibil și instabil. Oficialul a evidențiat deciziile strategice luate în ultimii doi ani, care au propulsat nivelul securității energetice naționale.
„Este vorba de sincronizarea cu rețeaua europeană ENTSO-E și deconectarea de la sistemul controlat de Federația Rusă, extinderea interconexiunilor cu România și diversificarea surselor de gaze naturale, lansarea unui plan național ambițios pentru integrarea energiei regenerabile, cu obiectivul de a atinge 30% energie verde până în anul 2030, precum și realizarea investițiilor în digitalizare, tehnologii de stocare a energiei și rețele inteligente”, a declarat Dorin Junghietu.
Oficialul a subliniat că războiul din Ucraina a redefinit harta energetică a Europei și prioritățile sale. Astfel, pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare. În fața celor peste 60 de miniștri și lideri internaționali prezenți la summit, Dorin Junghietu a făcut un apel pentru cooperare regională sporită și solidaritate internațională.
„Securitatea energetică nu mai este doar o ambiție tehnică, aceasta a devenit un pilon al securității naționale, al dezvoltării economice și al stabilității. Securitatea energetică nu înseamnă ziduri, ea înseamnă punți – interconectări, infrastructură comună, integrarea piețelor și o apărare colectivă împotriva constrângerilor energetice”, a spus Dorin Junghietu.
De asemenea, ministrul a adăugat că Republica Moldova este o țară mică, prin determinare, iar sprijinul din partea partenerilor de dezvoltare și o viziune comună, poate deveni un exemplu de reziliență în fața provocărilor energetice actuale.
Summitul internațional „Viitorul Securității Energetice” a reunit miniștri ai energiei, lideri și factori de decizie din întreaga lume, pentru a contura o viziune comună asupra securității energetice în era tranziției verzi și a noilor provocări climatice și geopolitice.
În marja summitului, ministrul Dorin Junghietu a avut câteva întrevederi bilaterale cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai principalelor instituții energetice internaționale, consolidând dialogul și cooperarea Republicii Moldova în domeniul energiei.
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”
Guvernatoarea BNM, la Atena: „Ne dorim ca Republica Moldova să devină un partener de încredere pe scena financiară internațională”
Managementul traficului aerian din R. Moldova va fi operat conform unor noi norme
VIDEO // Șantierul de construcție a Liniei Vulcănești-Chișinău s-a extins pe o distanță de 110 kilometri, cu peste 130 de piloni asamblați și circa 340 de fundații finalizate
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”
Premierul Dorin Recean a votat la alegerile din România: „Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Moldovenii cu cetățenie română pot vota sâmbătă și duminică la alegerile prezidențiale din România
Președinta Maia Sandu invită moldovenii din Germania la o discuție on-line
METEO // Vreme frumoasă cu mult soare și temperaturi generoase în weekend
Grădina publică din centrul capitalei a rămas fără iluminat în urma incendiului
Alegeri prezidențiale în România // Peste 11 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în prima zi a scrutinului
Comercianții vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. Ministra Doina Nistor: „Vor economisi bani, timp și vor evita amenzile”
Guvernul investește 72 de milioane de lei în sectorul construcțiilor din satul Ratuș, raionul Criuleni