
FOTO Moldova Fruct, la Iaşi şi Bacău: „Vom elabora politici agricole eficiente, adaptate realităților din R. Moldova”
Consiliul și echipa Asociației Moldova Fruct au participat ieri la o întâlnire de lucru organizată cu reprezentanții Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 NE Iași, alături de reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași și membri ai mediului de afaceri din sectorul pomicol din România, transmite MOLDPRES.
Discuțiile au vizat principalele măsuri dedicate pomicultorilor, grupurilor și asociațiilor de producători din România, finanțate în cadrul Planului Național Strategic 2023–2027. Totodată, un punct cheie pe agendă a fost schimbul de experiență privind gestionarea fondurilor europene și impactul acestora asupra dezvoltării rurale, în contextul elaborării de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a Programului Strategic al Politicii Agricole (PSPA) 2026–2030.
„Apreciem activitatea Asociației Moldova Fruct și implicarea constantă în promovarea produselor pomicole moldovenești, atât în România, cât și pe piața Uniunii Europene. Sunt un exemplu de bună practică în ceea ce privește cooperarea între producători, esențială pentru consolidarea poziției fermierilor și combaterea practicilor comerciale neloiale. Ne bucură interesul activ pentru accesarea fondurilor europene, care au jucat un rol esențial și în dezvoltarea rurală a României”, a menționat Ficu Anghel, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași.
La rândul său, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, a apreciat colaborarea bilaterală moldo-română.
„România are o experiență valoroasă în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea rurală și consolidarea lanțurilor valorice în agricultură. Ne dorim ca această colaborare să se transforme într-un dialog constant, care să contribuie la elaborarea unor politici agricole eficiente și adaptate realităților din Republica Moldova”, a declarat Vitalie Gorincioi.
Tot ieri, delegația Asociației Moldova Fruct a efectuat o vizită de documentare în județul Bacău, la Asociația Pomicolă din Itești. Scopul întâlnirii a constat în schimbul de experiență privind practicile moderne în pomicultură, cu accent pe metodele de irigare, îngrijirea livezilor și organizarea activității în cadrul formelor asociative. Vizita a oferit prilejul unor discuții aplicate despre provocările comune ale sectorului, dar și despre soluțiile adoptate pentru creșterea productivității și adaptarea la condițiile climatice.
Cele două întâlniri fac parte din misiunea strategică a Asociației, desfășurată în comun cu reprezentanții Consiliului. Atelierul de lucru din România este susținut de Guvernul Elveției (Swiss Cooperation in Moldova) și de organizația Helvetas Moldova, prin Proiectului OPTIM.
AIPA: circa 42 mln lei, autorizați săptămâna trecută spre plată fermierilor sub formă de subvenții
Guvernul susţine cercetarea aplicată în domeniul agricol: Investiții de peste 900 mii euro prin intermediul IFAD
Pregătirea pentru sezonul de încălzire 2025-2026. Ministrul Energiei oferă detalii despre acțiunile întreprinse de autorități
Dolarul scade, iar euro își menține valoarea
Ucraina, interesată de experienţa R. Moldova în cadrul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii
MDED: Creșterea semnificativă a serviciilor atenuează efectele diminuării comerțului cu bunuri asupra PIB-ului
Posibilitățile de implementare accelerată a interconectărilor energetice cu România, discutate cu reprezentanții Agenției Franceze de Dezvoltare
MAIA: Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase, prelungite până la sfârșitul acestui an
Specialiștii implicați în construcţia blocului din Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificate de atestare
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
La punctul de trecere a frontierei Cantemir-Fălciu va fi implementat controlul coordonat
Investiții record de trei miliarde de lei în spitale în doar patru ani. Dorin Recean: „Moldovenii merită condiții de tratament ca în țările europene”
Cooperarea moldo-suedeză, discutată de premierul Dorin Recean cu ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, la o întrevedere de rămas-bun
Noi specialități la trei facultăți din universitățile din Republica Moldova
Guvernul intervine pentru a salva investițiile în cantinele școlare din Chișinău. MEC va gestiona suma de 100 de mln de lei pentru modernizări în școlile din capitală
Președinția lansează concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de Certificare de pe lângă ASP
Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați la Chișinău
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Anenii Noi: Zece gropi formate în urma extragerii ilegale a stratului de sol fertil
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Sistemul distincțiilor de stat va fi revizuit. În legislație vor fi introduse noi ordine și medalii
Publicitatea de stat va fi reglementată prin lege
GALERIE FOTO // Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați