
Spațiile verzi din capitală, stropite cu substanțe chimice pentru a combate căpușele
Angajații serviciilor primăriei capitalei stropesc spațiile verzi din Chișinău cu substanțe chimice pentru a combate căpușele. Lucrările au loc în parcuri, grădini publice, scuaruri și aliniamentele municipiului Chișinău, informează MOLDPRES.
Tratamentul chimic se efectuează pe timp de noapte. Insecticidul nu este toxic pentru om și animalele de companie.
„O altă acțiune de combatere a căpușelor este cositul manual și mecanic al gazoanelor. Lucrările sunt efectuate în toate spațiile verzi din sectoarele municipiului Chișinău. Buna aerisire a gazoanelor permite razelor solare să pătrundă, astfel este redusă umiditatea și se creează un mediu puțin favorabil pentru insecte”, a comunicat Asociația de gospodărire a spațiilor verzi.
Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a subliniat că, odată cu venirea primăverii, căpușele reprezintă unul dintre pericolele ce apar atunci când persoanele petrec timpul în spații verzi, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum: boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo. Anul trecut, circa 250 de persoane s-au infectat cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe.
„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe, când ajunge în arealul de răspândire al lor. Acestea, cel mai des, se atașează în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe anestezice, astfel muşcătura rămâne neobservată”, a remarcat Olesea Croitor.
Specialiștii în sănătate menționează că semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe.
„Adesea, leziunea este însoțită de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații de laborator și un tratament corespunzător”, a afirmat Olesea Croitor.
Pentru a preveni mușcătura de căpușă este necesar să evitați zonele cu iarbă înaltă, să folosiți îmbrăcăminte de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi. De asemenea, este important să verificați minuțios prezența căpușelor agățate pe haine sau corp. La fel, este necesar să verificați și animalele de companie.
„Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei. La efectuarea procedurilor de înlăturare nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului”, a explicat Olesea Croitor.
Înainte de a extrage căpușa, medicii recomandă să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod de 3-5% sau alcool etilic de 70%. Ulterior, cu penseta se apucă căpușa, cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele. Locul mușcăturii se spală cu apă cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod sau alcool etilic.
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Ne dorim ca în Republica Moldova să avem cât mai multe familii care să trăiască în bunăstare”
R. Moldova se alătură eforturilor globale dedicate Zilei Mondiale de Acțiune pentru Climă, marcată pe 15 mai
Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități desfășurate în toată țara
O femeie a fost accidentată mortal în timp ce traversa neregulamentar o stradă din capitală. Poliția examinează ipoteza unei sinucideri
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Alegătorii vor beneficia de echipamente moderne la scrutinul din toamnă
Un avocat din capitală a fost condamnat pentru trafic de influență
Doina Nistor la Londra: „Construim împreună o țară europeană sigură și rezilientă”
Spațiile verzi din capitală, stropite cu substanțe chimice pentru a combate căpușele
Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de peste o mie de observatori
Donald Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Vicepremierul Cristina Gherasimov a prezentat la Bruxelles progresele autorităților locale din R. Moldova la cea de-a 166-a sesiune a Comitetului Regiunilor
Noi modernizări la Spitalul Raional Hîncești. Premierul Dorin Recean: „Investițiile Guvernului în sistemul de sănătate vor continua”
Chișinăul va găzdui Olympic Fest 2025 de Ziua Sportivului și Mișcării Olimpice
GALERIE FOTO // Patru expoziții dedicate industriei alimentare, inaugurate la Moldexpo
Vizitatorii Grădinii Zoologice pot achiziționa bilete online
620 de companii au primit compensații în valoare de 41,6 mln de lei pentru plata facturilor la energia electrică
CSP a instituit Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Cadrele didactice pot beneficia de un nou program de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor digitale
Patru expoziții dedicate industriei alimentare și tehnologiilor de ambalare a produselor au fost deschise la Moldexpo
La Spitalul raional Hâncești au fost inaugurate Blocul anatomopatologic și Secția sterilizare