
Spațiile verzi din capitală, stropite cu substanțe chimice pentru a combate căpușele
Angajații serviciilor primăriei capitalei stropesc spațiile verzi din Chișinău cu substanțe chimice pentru a combate căpușele. Lucrările au loc în parcuri, grădini publice, scuaruri și aliniamentele municipiului Chișinău, informează MOLDPRES.
Tratamentul chimic se efectuează pe timp de noapte. Insecticidul nu este toxic pentru om și animalele de companie.
„O altă acțiune de combatere a căpușelor este cositul manual și mecanic al gazoanelor. Lucrările sunt efectuate în toate spațiile verzi din sectoarele municipiului Chișinău. Buna aerisire a gazoanelor permite razelor solare să pătrundă, astfel este redusă umiditatea și se creează un mediu puțin favorabil pentru insecte”, a comunicat Asociația de gospodărire a spațiilor verzi.
Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a subliniat că, odată cu venirea primăverii, căpușele reprezintă unul dintre pericolele ce apar atunci când persoanele petrec timpul în spații verzi, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum: boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo. Anul trecut, circa 250 de persoane s-au infectat cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe.
„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe, când ajunge în arealul de răspândire al lor. Acestea, cel mai des, se atașează în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe anestezice, astfel muşcătura rămâne neobservată”, a remarcat Olesea Croitor.
Specialiștii în sănătate menționează că semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe.
„Adesea, leziunea este însoțită de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații de laborator și un tratament corespunzător”, a afirmat Olesea Croitor.
Pentru a preveni mușcătura de căpușă este necesar să evitați zonele cu iarbă înaltă, să folosiți îmbrăcăminte de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi. De asemenea, este important să verificați minuțios prezența căpușelor agățate pe haine sau corp. La fel, este necesar să verificați și animalele de companie.
„Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei. La efectuarea procedurilor de înlăturare nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului”, a explicat Olesea Croitor.
Înainte de a extrage căpușa, medicii recomandă să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod de 3-5% sau alcool etilic de 70%. Ulterior, cu penseta se apucă căpușa, cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele. Locul mușcăturii se spală cu apă cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod sau alcool etilic.
ANSA avertizează: Dezinformarea privind pesta porcină africană pune în pericol sănătatea animalelor și siguranța publică
Ministerul Educației solicită anularea Campionatului European de Kickboxing
BASILICA.RO // MOLDPRES - un reper de informare corectă și echilibrată
Gala Societății Civile 2025: premii de excelență pentru organizațiile societății civile din Moldova
Meteorologii extind avertizarea de vânt puternic. Centrul și sudul țării, sub cod galben, sâmbătă
Zmeura și caisele au apărut pe piață, iar căpșunele s-au scumpit considerabil față de săptămâna trecută
ARMENPRESS // MOLDPRES - o sursă de încredere și un pilon al comunicării publice
AGERPRES // MOLDPRES - o punte valoroasă de comunicare și cooperare între România și Republica Moldova
Un chirurg din Soroca a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru malpraxis
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”