ro
Oficial
14 Mai, 2025 / 23:18
/ Acum 4 ore

Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern

Rezultatele parteneriatului dintre Guvern și entitățile Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova și alinierea programelor de asistență externă la necesitățile și obiectivele strategice ale țării noastre au fost discutate într-o ședință, la Guvern.

Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit familiei entităților ONU în Moldova pentru sprijinul constant acordat comunităților și oamenilor din Republica Moldova, precum și pentru asistența ce contribuie la realizarea obiectivului strategic de integrare europeană.

În mod special, a fost menționat sprijinul oferit cetățenilor ucraineni găzduiți în țara noastră. „Republica Moldova rămâne aproape de Ucraina și avem grijă ca ucrainenii care trăiesc aici să se simtă ca acasă: îi integrăm în sistemul social, economic, pe piața muncii și vă mulțumim pentru sprijinul în acest sens”, a spus premierul.

Coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, Yesim Oruc, a accentuat că, datorită parteneriatului strâns dintre entitățile ONU și Guvern, sprijinul comunității internaționale este aliniat la nevoile locale, pentru a maximiza rezultatele. „Pe măsură ce Moldova avansează în agenda sa de aderare la UE, activitatea ONU este din ce în ce mai mult aliniată la reformele naționale necesare pentru a avansa în procesul de integrarea europeană și a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a spus Coordonatoarea rezidentă ONU.

La ședință au fost evidențiate progresele înregistrate pe parcursul anului trecut în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și progresele în domeniile drepturile omului, protecție socială, mediu, sănătate publică și incluziune a refugiaților. În particular, au fost menționate reforma RESTART pentru modernizarea sistemului de protecție socială, sprijinirea a peste 790 de mii de familii prin Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, desfășurarea recensământului populației și locuințelor în anul 2024.

Interlocutorii au examinat documentele strategice de dezvoltare a Republicii Moldova, cu accent pe Planul de creștere pentru Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, care constituie repere pentru planificarea activităților viitoare.