
Parlamentul a ratificat un nou împrumut pentru eficientizarea termică a locuințelor din capitală
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat astăzi Contractul de finanțare cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), în valoare de 143,5 milioane de euro, destinat modernizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău, comunică MOLDPRES.
Împrumutul acoperă 44% din costul total al Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău”, estimat la 326 milioane de euro.
Proiectul prevede instalarea a 2 510 Puncte Termice Individuale (PTI), conectarea a 1 665 de blocuri la un sistem de distribuție orizontală a agentului termic, precum și implementarea a 57 de proiecte-pilot pentru termoizolarea blocurilor și instalarea de sisteme moderne în apartamente.
Totodată, vor fi reabilitate rețelele termice primare și construite două stații de pompare, ceea ce va permite creșterea eficienței livrării agentului termic către peste 300 000 de locuitori ai capitalei.
Autoritățile estimează că implementarea proiectului va reduce cheltuielile cu energia termică cu până la 30%, datorită posibilității consumatorilor de a regla individual consumul de căldură, în funcție de necesități și posibilități financiare.
Anterior, Parlamentul a ratificat un Acord de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), tot în valoare de 143,5 milioane de euro. Proiectul este cofinanțat și de Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (15 milioane euro) și de Programul de Investiții de Vecinătate al UE (24,5 milioane euro), sub formă de granturi nerambursabile.
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice