
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
31 de comunități din Republica Moldova, inclusiv cinci grupuri de localități aflate în proces de amalgamare voluntară, vor beneficia de sprijin tehnic și financiar pentru a elabora Planuri de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC), în cadrul proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar din partea Suediei și Norvegiei, transmite MOLDPRES.
Ieri au fost înmânate certificatele de parteneriat pentru 15 localități de pe ambele maluri ale râului Nistrului, precum și cinci grupuri de autorități publice locale implicate în procesul de amalgamare voluntară, care acoperă în total 16 comunități. Două dintre aceste grupuri, orașul Leova și comuna Călinești din raionul Fălești, împreună cu localitățile învecinate, sunt primele unități administrativ-teritoriale amalgamate din țară. Acestea au beneficiat de suport din partea PNUD și a altor parteneri de dezvoltare pe parcursul acestui demers.
Sprijinul oferit acestor comunități vizează nu doar consolidarea planificării energetice și climatice, ci și aplicarea practică a soluțiilor verzi, cu accent pe implicarea femeilor în procesul decizional local și dezvoltarea antreprenoriatului feminin. În comunitățile selectate vor fi promovate inițiative economice prietenoase cu mediul, conduse de femei, care vor urmări combaterea efectelor sărăciei și vulnerabilitățile energetice, agravate de schimbările climatice.
„Comunitățile noastre resimt din plin criza climatică și energetică, iar sprijinul pentru dezvoltarea unui plan local sensibil la gen reprezintă un pas esențial spre soluții durabile și echitabile. Prin acest efort comun, vom putea proteja agricultura, dezvolta economia locală și oferi femeilor din mediul rural șanse reale de implicare și dezvoltare, contribuind la o comunitate mai puternică și mai rezilientă”, spune Ala Procopciu, primara satului Călinești, raionul Fălești.
În luna februarie 2025, alte 22 de comunități au fost selectate ca partenere ale proiectului, iar 12 localități au beneficiat de sprijin încă din prima etapă, după ce și-au elaborat și adoptat planuri locale pentru adaptarea la schimbările climatice și reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, numărul total al comunităților implicate în inițiativă ajunge la 65, cu o populație de peste 220.000 de locuitori, de pe ambele maluri ale Nistrului.
În continuare, comunitățile selectate vor fi susținute în procesul de elaborare sau actualizare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă. Ulterior, acestea vor putea obține până la 40.000 de dolari SUA pentru proiecte comunitare. Adițional, femeile agro-producătoare din localitățile respective vor putea beneficia de bunuri și servicii în valoare de până la 20.000 de dolari SUA, iar femeile cu afaceri la nivel de gospodărie vor putea accesa sprijin de până la 6.000 de dolari SUA, fiecare categorie având o contribuție proprie între 5 și 10%. Or, mai ales în mediul rural, femeile sunt adesea în prima linie a acestor provocări, dar cu acces limitat la resurse, finanțare și oportunități de dezvoltare. Deși reprezintă o treime din totalul antreprenorilor din țară, multe dintre ele se confruntă încă cu bariere și stereotipuri care le îngrădesc valorificarea potențialului deplin.
Prin proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD cu sprijinul Suediei și Norvegiei, femeile devin actori-cheie în consolidarea unor comunități mai verzi și mai puternice. Fie că vorbim de afaceri sustenabile, soluții locale la schimbările climatice, fie de implicare în luarea deciziilor, inițiativa încurajează femeile să-și transforme ideile în acțiuni concrete, contribuind, astfel, nu doar la promovarea economiei locale, ci și la un viitor durabil pentru întreaga comunitate.
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2025” din Georgia
DOC // Cadrul legislativ cu privire la medicamente a fost aliniat la standardele UE. Modificările adoptate de Parlament, publicate în Monitorul Oficial
Ploi și instabilitate atmosferică în toată țara: prognoza meteo pentru 17–18 iulie
Premieră în medicina națională. Prima gastrectomie laparoscopică cu reconstrucție „double tract”, efectuată unei femei din Fălești
Congresul Diasporei, organizat pe 15 august la Chișinău. Daniel Vodă: „Împreună putem construi o Moldovă cu adevărat europeană”
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova
Avertizare hidrologică, de Coduri roșu, portocaliu şi galben pe unele râuri din Republica Moldova
VIDEO // INTERVIU MOLDPRES // Igor Grosu: „Un mandat plin de provocări: A trebuit să onorăm mai mult decât am promis”
Atenție, călători! Trafic intens în punctul de trecere Leușeni - Albița
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a aprobat un program național de specializare inteligentă
Recepția finală a drumului de ocolire Comrat: un nou standard de infrastructură rutieră pentru sudul R. Moldova
Experți judiciari din R. Moldova, Ucraina și România, reuniți la Chișinău pentru a discuta despre consolidarea independenței și responsabilității judiciare în actualul context regional
Sportivii din Republica Moldova au obținut patru medalii la Campionatul european de box, rezervat juniorilor
Drumul regional G106, între Chetrosu și Puhoi, a fost modernizat, cu mai multă siguranță și confort
Regulamentul privind registrele tratamentelor fitosanitare, publicat în Monitorul Oficial
Un drum reabilitat cu infrastructură modernă din raionul Briceni a fost deschis circulației
Filmul documentar „Siberia din oase” va fi proiectat în scuarul Parlamentului