
Consiliul Afaceri Generale al UE din 18 iulie 2025: pe agendă, bugetul pentru 2028-2034
Consiliul Afaceri Generale al UE se reunește la 18 iulie 2025, la Bruxelles, urmând să ia în discuție bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2028-2034 sau solicitarea Spaniei de a include limbile catalană, bască și galiciană în regimul lingvistic al UE, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.
Miniștrii responsabili cu afacerile europene vor asista, astfel, la o prezentare oferită de Comisie vizând primul său pachet de propuneri privind bugetul pe termen lung al UE pentru perioada de după 2027 și vor desfășura o dezbatere de orientare. Bugetul pe termen lung sau cadrul financiar multianual (CFM) asigură finanțarea programelor și a acțiunilor în toate domeniile de politică, de la agricultură și politica regională la sprijin pentru Ucraina, tehnologii strategice și migrație, în concordanță cu prioritățile pe termen lung ale UE.
La 16 iulie 2025, Comisia Europeană a propus un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani. Acest cadru, spune Comisia, va dota Europa cu un buget de investiții pe termen lung, pe măsura ambițiilor sale de a fi o societate și o economie independente, prospere, sigure și înfloritoare în următorul deceniu, conform https://commission.europa.eu/. Potrivit Comisiei, 300 de miliarde de euro vor fi consacrate pentru veniturile fermierilor în perioada 2028-2034, pe fondul îngrijorărilor cu privire la noua formulă a Politicii Agricole Comune. În precedentul buget, 2021-2027, Politica Agricolă Comună, principalul capitol de cheltuieli al Uniunii Europene, reprezenta 387 miliarde de euro, din care 270 miliarde de euro sub formă de ajutoare directe pentru fermieri (AFP și Reuters). De asemenea, Comisia Europeană a propus alocarea a până la 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul CFM al UE pentru perioada 2028-2034, a declarat comisarul european pentru buget, Piotr Serafin (AFP). Un acord cu privire la noul buget UE are nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre și aprobarea Parlamentului European.
Actualul CFM cuprinde perioada 2021-2027 și include 1 074,3 miliarde euro la prețurile din 2018, inclusiv integrarea Fondului european de dezvoltare și 750 de miliarde euro - instrumentul de redresare Next Generation EU (total: 1,824.3 mld. euro), conform https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul va discuta, la reuniunea din 18 iulie, și despre solicitarea Spaniei privind includerea limbilor catalană, bască și galiciană în Regulamentul nr. 1/1958, care reglementează regimul lingvistic al UE. La 3 iulie 2025, Guvernul spaniol a solicitat Danemarcei, care deține președinția Consiliului UE până la 31 decembrie, să includă pe agenda sa o discuție despre introducerea statutului oficial al acestor limbi, iar Copenhaga a decis să reexamineze problema, pe care UE-27 a discutat-o ultima dată în luna mai (EFE). Potrivit surselor EFE, Spania ar avea sprijinul Belgiei, Danemarcei, Irlandei, Lituaniei, Portugaliei, României, Sloveniei și Ungariei, dar decizia ca limbile catalană, bască și galiciană să devină limbi oficiale în UE trebuie adoptată în unanimitate. Restul statelor membre au îndoieli politice, economice și juridice cu privire la propunere, care, potrivit serviciilor juridice ale Consiliului UE, ar necesita modificări ale tratatelor pentru a o pune în aplicare, mai relatează EFE.
În cadrul secțiunii 'Diverse', președinția daneză a UE (iulie-decembrie 2025) va informa Consiliul cu privire la gestionarea agendei de simplificare.
***Anterioara reuniune a miniștrilor fondurilor europene din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE, a avut loc la 24 iunie 2025. Consiliul a aprobat, în context, cu privire la Semestrul european, o notă orizontală privind recomandările integrate specifice fiecărei țări și a convenit să o transmită Consiliului European spre aprobare. De asemenea, în cadrul dialogului anual privind statul de drept, Consiliul a desfășurat o dezbatere pe țări, axându-se pe situația statului de drept din Finlanda, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
***Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale, de care se ocupă CAG, reprezintă extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe șapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European.
Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, consultat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/.
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Phenianul ar putea trimite până la 30.000 de soldați în războiul cu Ucraina
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova
Avertizare hidrologică, de Coduri roșu, portocaliu şi galben pe unele râuri din Republica Moldova
VIDEO // INTERVIU MOLDPRES // Igor Grosu: „Un mandat plin de provocări: A trebuit să onorăm mai mult decât am promis”
Atenție, călători! Trafic intens în punctul de trecere Leușeni - Albița
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a aprobat un program național de specializare inteligentă
Recepția finală a drumului de ocolire Comrat: un nou standard de infrastructură rutieră pentru sudul R. Moldova
Experți judiciari din R. Moldova, Ucraina și România, reuniți la Chișinău pentru a discuta despre consolidarea independenței și responsabilității judiciare în actualul context regional
Sportivii din Republica Moldova au obținut patru medalii la Campionatul european de box, rezervat juniorilor
Drumul regional G106, între Chetrosu și Puhoi, a fost modernizat, cu mai multă siguranță și confort
Regulamentul privind registrele tratamentelor fitosanitare, publicat în Monitorul Oficial
Un drum reabilitat cu infrastructură modernă din raionul Briceni a fost deschis circulației
Filmul documentar „Siberia din oase” va fi proiectat în scuarul Parlamentului