Un club ingineresc a lansat programul educaţional Academia Agro IT
Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Clubul Ingineresc Micro Lab a lansat programul educațional Academia Agro IT cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care prevede implicarea tinerilor în dezvoltarea proiectelor de integrare a tehnologiilor informaționale în producerea agricolă cu valoare înaltă, transmite MOLDPRES.
Prin programul Agro IT, echipa Clubului Micro Lab își propune să răspundă la un șir de întrebări cum ar fi: ce soluții ar putea genera viziunea unui tehnician și inginer IT într-o problemă de producere agricolă; care sunt limitele colaborărilor intersectoriale, dar cel mai important care îi sunt posibilitățile; cum ar arăta agricultura din Moldova dacă am reuși să schimbăm felul în care o abordăm.
În cadrul Academiei Agro IT vor fi selectați 20 de studenți din ultimii ani de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova și de la Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și tineri specialiști practicieni din cele două domenii pentru o provocare intelectuală ce ar putea servi drept punct de pornire în crearea unei noi direcții, neexplorate până acum și anume cea de integrare a tehnologiilor informaționale în producerea agricolă. Durata programului Academia Agro IT este de un an academic, iar recrutarea participanților a început din 23 august și va rămâne deschisă până la 21 septembrie 2021.
De asemenea, în proiect sunt invitate să participe și companiile agricole, care sunt gata să furnizeze informații din procesul lor de lucru, să adopte și testeze soluțiile inovatoare generate de tineri, pentru a propulsa procesele interne într-o direcție nouă, tehnologică, inteligentă.
Participanții vor lucra în echipe asupra studiilor de caz reale încercând să abordeze problemele dintr-o perspectivă intersectorială cuprinzătoare, combinând cunoștințele din domeniul agronomiei, horticulturii, electrificării, mecanizării agriculturii și cele din domeniul IT, microelectronică și robotică, unde aceștia vor construi cunoștințe transversale pe durata proiectului.
În procesul de dezvoltare a soluțiilor de la identificarea problemei, dezvoltarea arhitecturii și programarea sau integrarea soluției în mediul real de producere agricolă, participanții vor fi instruiți și ghidați de către mentorii programului, experți din domeniu agricol și tehnic.
Clubul Ingineresc Micro Lab asigură programe de mentorship și de încurajare a ideilor inovatoare pentru creșterea comunității de ingineri în Sisteme Incorporate Inteligente cum ar fi Automotive, Robotica, Internet of things, Echipamente Industriale, Elaborare disp Electronice, în Republica Moldova. Micro Lab a reușit să ghideze sute de elevi și studenți pe parcursul activității sale de peste 10 ani, fapt care i-a clasat pe primul loc în țară la acest criteriu.
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Procedura de corectare a plăților la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost simplificată. CNAS anunță principalele modificări
Sancțiuni de peste 9,7 milioane de lei, aplicate de Fisc în urma controalelor efectuate în prima jumătate a anului
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci