
9 mai este Ziua Europei, a păcii, iertării și unității
Bruxelles, 9 mai. /MOLDPRES/. Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai și se dorește a fi o zi în care cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte dintr-o mare familie ce împărtășește aceleași valori, transmite MOLDPRES cu referire la digi24.ro.
9 mai este o zi în care europenii sunt invitați să reflecteze, în egală măsură, și la șansa pe care o au de a trăi în cea mai lungă perioadă de pace din istorie. În 2021 se împlinesc 76 de ani de la încheierea ultimului mare război de pe continentul european, însă 9 mai găsește omenirea, pentru al doilea an la rând, prinsă într-o altfel de luptă, cu un dușman invizibil: războiul cu pandemia.
În fiecare an, la 9 mai, este marcată, așadar, Ziua Europei, o zi ce sărbătorește pacea şi unitatea în Europa. Fără parade militare cu demonstrații a armelor de distrugere în masă, fără învrăjbeală între popoare și false competiții cine a fost și mai este cel mai puternic din punct de vedere al capacității de a distruge alte țări. E o zi a păcii, iertării și solidarității. Decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano.
Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”. Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune.
Practic, ministrul francez a propus crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinate cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.
Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
În acest context, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.
La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
De-a lungul timpului, acestui amplu proiect i s-au alăturat încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă).
Astfel, ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizaţie care acţionează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecţia mediului şi sănătate, la relaţii externe, securitate, justiţie şi migraţie. Această schimbare s-a reflectat în modificarea numelui Comunităţii Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.
De la 1 decembrie 2009 funcționarea Uniunii Europene este reglementată de Tratatul de la Lisabona, care, pornit la sfârșitul anului 2001 cu ambiția de a fi un fel de Constituție a Uniunii Europene, în final a modificat Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul de instituire a Comunității Europene.
Un alt jalon important este data de 31 ianuarie 2020, când Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a devenit primul stat care a părăsit Uniunea Europeană.
În 2020 s-au împlinit 70 de ani de la declaraţia istorică a lui Robert Schuman. Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a determinat instituţiile europene să sărbătorească această zi printr-o serie de activităţi online şi să aducă un omagiu europenilor care au dat dovadă de solidaritate şi au ajutat Uniunea Europeană să treacă de această criză sanitară.
După un an de zile, în 2021, există același context al pandemiei, dar datele sunt mult schimbate, iar marea diferență este că acum există vaccinuri și speranță că viața se va apropia de cursul normal.
În 2021, de Ziua Europei, instituţiile Uniunii Europene propun cetăţenilor europeni - şi nu numai - o serie de evenimente online prin care aceştia pot afla mai multe despre UE. Adresa portalului dedicat acestei zile este https://europeday.europa.eu/, unde pot fi găsite informaţii despre Parlament, Comisia Europeană şi alte instituţii UE, cât şi despre activităţile organizate pe cuprinsul UE şi în lumea întreagă.
Spaţiul virtual permite vizitatorilor să joace jocuri online, să vizioneze videoclipuri şi să-şi testeze cunoştinţele despre UE în general, precum şi pe teme legate de tranziţia către Europa verde şi digitală. Totodată, utilizatorii pot participa la dezbateri pe teme europene şi pot explora evenimente online.
foto: mediterranean.observer
Mai mulţi miniştri europeni se reunesc la Londra pentru a discuta despre Ucraina
Ucraina: Zelenski spune că îl va aștepta pe Putin joi în Turcia
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
Premierul Dorin Recean a vizitat două obiecte de infrastructură importante din raionul Hîncești
Premierul Dorin Recean la Hâncești: „Repararea drumurilor și accesul la apă potabilă sunt unele dintre principalele priorități ale Guvernului”
Procuratura Anticorupție a fost dotată cu echipamente moderne pentru măsuri speciale de investigații
România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial
Alegătorii vor beneficia de echipamente moderne la scrutinul din toamnă
Un avocat din capitală a fost condamnat pentru trafic de influență
Doina Nistor la Londra: „Construim împreună o țară europeană sigură și rezilientă”
Spațiile verzi din capitală, stropite cu substanțe chimice pentru a combate căpușele
Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de peste o mie de observatori
Donald Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Vicepremierul Cristina Gherasimov a prezentat la Bruxelles progresele autorităților locale din R. Moldova la cea de-a 166-a sesiune a Comitetului Regiunilor
Noi modernizări la Spitalul Raional Hîncești. Premierul Dorin Recean: „Investițiile Guvernului în sistemul de sănătate vor continua”
Chișinăul va găzdui Olympic Fest 2025 de Ziua Sportivului și Mișcării Olimpice
GALERIE FOTO // Patru expoziții dedicate industriei alimentare, inaugurate la Moldexpo
Vizitatorii Grădinii Zoologice pot achiziționa bilete online
620 de companii au primit compensații în valoare de 41,6 mln de lei pentru plata facturilor la energia electrică