
Temperaturile record din 2024 accelerează topirea gheții și creșterea nivelurilor mării
Nivelurile record de gaze cu efect de seră au contribuit la creșterea temperaturilor până la un maxim istoric în 2024, accelerând topirea ghețarilor și a gheții marine, creșterea nivelurilor mării și aducând omenirea mai aproape de un prag esențial al încălzirii globale, a precizat miercuri organismul specializat în meteorologie al ONU, potrivit Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
Temperaturile medii înregistrate anul trecut au fost cu 1,55 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, depășind recordul anterior, din 2023, cu 0,1 grade Celsius, a precizat Organizația Meteorologică Mondială (OMM) în raportul său climatic anual.
Statele lumii au convenit prin Acordul de la Paris, semnat în 2015, să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturilor la pragul de 1,5 grade Celsius peste media înregistrată în perioada 1850-1900.
Conform unor estimări preliminare, creșterea medie pe termen lung curentă este cuprinsă între 1,34 și 1,41 grade Celsius, apropiindu-se, dar fără să depășească pragul stabilit la Paris, potrivit OMM.
''Un lucru trebuie subliniat foarte clar și anume că un singur an peste creșterea de 1,5 grade Celsius nu înseamnă că pragul menționat în Acordul de la Paris a fost depășit în mod formal'', a declarat John Kennedy, coordonator științific al OMM și autor principal al studiului.
Dar incertitudinea este cuprinsă în date, ceea ce înseamnă că ea nu poate fi exclusă, a spus el cu prilejul unei conferințe de presă.
Potrivit raportului, este posibil ca și alți factori să fi determinat creșterea temperaturilor globale anul trecut, inclusiv modificări ale ciclului solar, o erupție vulcanică masivă și o scădere a aerosolilor de răcire.
Deși într-un mic număr de regiuni s-au înregistrat temperaturi în scădere, vremea extremă a provocat pagube în diferite locuri de pe glob: secete care au cauzat penurii alimentare și incendii de vegetație ce au dus la strămutarea a 800.000 de persoane, cel mai ridicat număr de la începutul înregistrărilor de acest tip în 2008.
Temperaturile ridicate de la suprafața oceanelor au înregistrat, de asemenea, un record, iar rata încălzirii se accelerează, concentrațiile în creștere de CO2 în oceane determinând creșterea nivelurilor de acidificare.
Ghețarii și gheața marină au continuat să se topească într-un ritm rapid, ceea ce a determinat creșterea nivelului mărilor până la un nou maxim. Din 2015 până în 2024, nivelul mărilor a crescut în medie cu 4,7 milimetri anual, în comparație cu 2,1 milimetri în perioada 1993-2002, potrivit datelor OMM.
John Kennedy a avertizat totodată asupra implicațiilor pe termen lung a topirii gheții în regiunile arctice și antarctice.
''Schimbările din aceste regiuni pot afecta tiparul de ansamblu al circulației curenților oceanici, ceea ce afectează clima la nivel global. Ceea ce se întâmplă la poli nu rămâne neapărat la poli'', a adăugat el.
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor
Ucraina spune că atacurile Rusiei au continuat în cursul nopții în ciuda anunțului privind încetarea focului
O alertă aeriană a fost declanşată la Kiev, la scurt timp după ce Kremlinul a anunţat un armistiţiu de Paști
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”
Republica Moldova aderă la două noi programe europene
Vârstnici din cinci raioane au fost păgubiți cu circa 7 milioane de lei. Cinci suspecți au fost reținuți
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Cimișlia este un exemplu cum dezvoltarea locală devine realitate prin viziune, muncă și colaborare”
Premierul Dorin Recean: „Suntem aproape de oameni. Oferim un ajutor de Paște tuturor familiilor care au copii mici și celor care au la întreținere persoane cu dizabilități”
Președinta Maia Sandu va participa la Congresul Partidului Popular European din Spania
Șeful unui adăpost pentru animale din Bălți a fost reținut de CNA pentru prejudicierea bugetului municipal