
Temperaturile record din 2024 accelerează topirea gheții și creșterea nivelurilor mării
Nivelurile record de gaze cu efect de seră au contribuit la creșterea temperaturilor până la un maxim istoric în 2024, accelerând topirea ghețarilor și a gheții marine, creșterea nivelurilor mării și aducând omenirea mai aproape de un prag esențial al încălzirii globale, a precizat miercuri organismul specializat în meteorologie al ONU, potrivit Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
Temperaturile medii înregistrate anul trecut au fost cu 1,55 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, depășind recordul anterior, din 2023, cu 0,1 grade Celsius, a precizat Organizația Meteorologică Mondială (OMM) în raportul său climatic anual.
Statele lumii au convenit prin Acordul de la Paris, semnat în 2015, să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturilor la pragul de 1,5 grade Celsius peste media înregistrată în perioada 1850-1900.
Conform unor estimări preliminare, creșterea medie pe termen lung curentă este cuprinsă între 1,34 și 1,41 grade Celsius, apropiindu-se, dar fără să depășească pragul stabilit la Paris, potrivit OMM.
''Un lucru trebuie subliniat foarte clar și anume că un singur an peste creșterea de 1,5 grade Celsius nu înseamnă că pragul menționat în Acordul de la Paris a fost depășit în mod formal'', a declarat John Kennedy, coordonator științific al OMM și autor principal al studiului.
Dar incertitudinea este cuprinsă în date, ceea ce înseamnă că ea nu poate fi exclusă, a spus el cu prilejul unei conferințe de presă.
Potrivit raportului, este posibil ca și alți factori să fi determinat creșterea temperaturilor globale anul trecut, inclusiv modificări ale ciclului solar, o erupție vulcanică masivă și o scădere a aerosolilor de răcire.
Deși într-un mic număr de regiuni s-au înregistrat temperaturi în scădere, vremea extremă a provocat pagube în diferite locuri de pe glob: secete care au cauzat penurii alimentare și incendii de vegetație ce au dus la strămutarea a 800.000 de persoane, cel mai ridicat număr de la începutul înregistrărilor de acest tip în 2008.
Temperaturile ridicate de la suprafața oceanelor au înregistrat, de asemenea, un record, iar rata încălzirii se accelerează, concentrațiile în creștere de CO2 în oceane determinând creșterea nivelurilor de acidificare.
Ghețarii și gheața marină au continuat să se topească într-un ritm rapid, ceea ce a determinat creșterea nivelului mărilor până la un nou maxim. Din 2015 până în 2024, nivelul mărilor a crescut în medie cu 4,7 milimetri anual, în comparație cu 2,1 milimetri în perioada 1993-2002, potrivit datelor OMM.
John Kennedy a avertizat totodată asupra implicațiilor pe termen lung a topirii gheții în regiunile arctice și antarctice.
''Schimbările din aceste regiuni pot afecta tiparul de ansamblu al circulației curenților oceanici, ceea ce afectează clima la nivel global. Ceea ce se întâmplă la poli nu rămâne neapărat la poli'', a adăugat el.
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Vremea face ravagii în Ungaria. Caniculă și furtuni în România
Volodimir Zelenski a anunțat apărarea aeriană drept prioritatea Ucrainei
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Fostul ministru al transporturilor din Rusia a fost găsit decedat. A fost eliberat din funcție în această dimineață
Ursula von der Leyen a discutat cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale
Ministrul rus de externe a prezentat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina
VIDEO // Ucraina a fost lovită de un nou val de atacuri cu drone. Sunt zeci de răniți și un deces la Odesa
Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut peste un milion de soldați de la începutul războiului
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”