
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Ucraina a cerut, marți, Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, să investigheze presupusa utilizare de muniții toxice interzise de către Rusia împotriva forțelor sale, relatează Reuters.
Decizia survine după declarații ale agențiilor de informații din Olanda și Germania, care vineri au spus că au dovezi privind utilizarea pe scară largă de arme ilegale de către Rusia de-a lungul frontului.„Prin prezenta, Ucraina solicită directorului general al OIAC să ia măsuri pentru a stabili un mecanism independent și imparțial pentru a investiga cazurile de utilizare suspectată a armelor chimice în Ucraina”, se arată într-o copie a cererii, consultată de Reuters.
Kievul a solicitat ca mecanismul să fie împuternicit să „colecteze dovezi suplimentare și să identifice autori, organizatori, susținători ai unei astfel de utilizări”.
Aceasta a fost prezentată la începutul a patru zile de întâlniri închise ale Consiliului Executiv al OIAC, format din 41 de țări. Acest organism de dezarmare nu a avut deocamdată niciun comentariu cu privire la solicitare.
Cel puțin trei decese ucrainene au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat agenția olandeză de informații militare, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat simptome legate de arme chimice autorităților de sănătate ucrainene.Statele Unite au acuzat prima dată Rusia în mai anul trecut că folosește cloropicrin, un compus chimic mai toxic decât agenții de control al protestelor și folosit prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, o agenție de dezarmare din Haga cu 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzațiile inițiale formulate de ambele țări una împotriva celeilalte erau 'insuficient fundamentate'.
Ambele părți au negat utilizarea armelor chimice în conflict, care a escaladat când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.Londra a impus sancțiuni unui institut de cercetare și doi ruși pentru arme chimice
Luni, Regatul Unit a vizat două persoane ruse și o entitate rusă ca parte a regimului său de sancțiuni pentru arme chimice, transmite DW.Potrivit guvernului britanic, Institutul de Cercetare pentru Chimie Aplicată a furnizat armatei ruse grenade chimice utilizate în război, încălcând Convenția privind Armele Chimice.
Conform explicațiilor la înregistrările relevante din registru, Institutul de Cercetare pentru Chimie Aplicată, situat în Sergiev Posad, a furnizat forțelor armate ruse grenade chimice cu substanța toxică RG-Vo, care sunt destinate utilizării în reprimarea revoltelor, dar care, încălcând Convenția privind Armele Chimice, sunt utilizate de Rusia în timpul războiului din Ucraina. Potrivit Londrei, Rtișcev și Marchenko sunt implicați în transferul și utilizarea acestor arme pe teritoriul Ucrainei.
Atacul dronelor Forțelor Armate ale Ucrainei asupra orașului Serghiev Posad
Cu trei zile mai devreme, vineri, 4 iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că dronele ucrainene au lovit Institutul de Cercetare a Chimiei Aplicate din Serghiev Posad, regiunea Moscova.
Potrivit comandamentului ucrainean, întreprinderea produce muniție, inclusiv focoase termobarice pentru drone de tip Shahed. Atacul a provocat un incendiu și a avariat o substație electrică.
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Ucrainei. Morți și răniți la Odesa, Poltava și Zaporojie
Incendiu de proporții în estul insulei Creta: Peste 1.500 de persoane evacuate
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”