
Cetăţenii Uniunii Europene rămân ferm în favoarea Ucrainei
Bruxelles, 23 feb. /MOLDPRES/. Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat joi, la aproape un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, indică o solidaritate puternică şi continuă a europenilor cu Ucraina şi sprijinul acestora pentru acţiunile întreprinse pentru a susţine această ţară şi poporul său, indică un comunicat al Comisiei Europene, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.
De asemenea, cetăţenii UE sprijină în mod covârşitor accelerarea tranziţiei energetice, în special investiţiile în energia din surse regenerabile şi acţiunile de reducere a dependenţei Uniunii Europene de sursele de energie din Rusia. Deşi inflaţia este în continuare o preocupare majoră pentru europeni, sprijinul pentru moneda euro rămâne foarte ridicat.
Studiul arată că cetăţenii UE continuă să îşi demonstreze solidaritatea de neclintit cu Ucraina. O proporţie de 91% dintre respondenţi sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar, iar 88% sunt în favoarea primirii în UE a persoanelor care fug din calea războiului.
Europenii continuă să fie în mare măsură favorabili interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat (67%) şi a finanţării de către UE a achiziţionării şi furnizării de echipamente militare către Ucraina (65%).
În general, majoritatea cetăţenilor europeni (56%) rămân mulţumiţi de răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Marea majoritate a cetăţenilor UE (84%) sunt de acord că blocul comunitar trebuie să îşi reducă dependenţa de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil. De asemenea, ei sunt în mare măsură de acord că UE ar trebui să sprijine tranziţia verde prin investiţii masive în energia din surse regenerabile (86%).
Pe de altă parte, cetăţenii UE consideră că sporirea preţurilor/inflaţia/costul vieţii reprezintă una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în prezent (32%, -2 puncte procentuale), urmată de situaţia internaţională (28%, procentaj stabil) şi de aprovizionarea cu energie (26%, -2 puncte procentuale).
Percepţia asupra situaţiei economiei europene a rămas neschimbată din vara anului 2022, 40% considerând-o "bună" şi 51 % "proastă". Percepţia asupra situaţiei economiei naţionale a rămas, de asemenea, relativ stabilă din vara anului 2022, 35% considerând-o în prezent "bună" şi 63% "proastă".
În plus, mai mult de jumătate dintre respondenţi (54%) consideră că planul de redresare NextGenerationEU poate fi eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale. 63% consideră, de asemenea, că trebuie utilizate fonduri publice pentru a stimula investiţiile sectorului privat la nivelul UE.
O proporţie de 47% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32% tind să aibă încredere în guvernele naţionale.
Dintre europeni, 45% au o imagine pozitivă despre UE, 36% au o imagine neutră şi 18% o imagine negativă. 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE (-3 puncte procentuale faţă de vara anului 2022, dar similar cu nivelul înregistrat în februarie 2022, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei).
Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023" (EB 98) a fost realizat prin intermediul unor interviuri faţă în faţă şi online desfăşurate între 12 ianuarie şi 6 februarie 2023. Au fost intervievaţi 26.468 de cetăţeni UE în cele 27 de state membre.
Foto: telegram
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Ucraina a testat cu succes drone capabile să atace ținte aflate la 3.000 de kilometri distanță
Opoziția și mediul universitar din Serbia acuză guvernul că a folosit un dispozitiv interzis împotriva participanților la marșul antiguvernamental
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
Miniștrii de externe ai UE discută despre planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de zeci de miliarde de euro
Macedonia de Nord: Cel puţin 50 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit într-un club de noapte
Șefii diplomațiilor americană și rusă au discutat „următoarele etape” privind încheierea războiului din Ucraina
De luni, în municipiul Chișinău se încheie sezonul de încălzire
GALERIE FOTO // Statuia Reginei Maria este instalată în centrul capitalei
VIDEO // Echipa națională este pregătită pentru meciul cu Norvegia
Speakerul Igor Grosu a avut la Strasbourg întrevederi bilaterale cu omologii săi din Polonia, Canada, Irlanda și Austria
Peste 6800 de operații cardiovasculare au fost finanțate de stat anul trecut
Israelul amenință Hamas cu anexarea enclavei palestiniene dacă nu sunt eliberați toți ostaticii
Președinta Maia Sandu a felicitat comunitățile care sărbătoresc Novruzul
Școlile din Republica Moldova pot fi susținute prin donații transparente folosind MPay
GALERIE FOTO // Semnarea acordului dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul proiectului „Locuințe publice III”
ONU condamnă suferința copiilor ucraineni căzuți în mâinile Rusiei
Militari moldoveni au fost decorați pentru contribuția lor în misiunea EUFOR ALTHEA
Maia Sandu a condamnat atacurile asupra Ucrainei. „ Atacul nocturn al Rusiei este un act brutal de teroare”
Încă un deputat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Irina Lozovan are interdicția de a părăsi țara
CEC a prezentat numărul de alegători din localitățile unde vor avea loc alegeri locale noi
Președinta Maia Sandu, de Ziua Internațională a Pădurilor: „Vă îndemn să iubim și să avem grijă de casa noastră Moldova zi de zi”
Rușii și-ar fi aruncat singuri în aer stația de pompare a gazelor din Sudja, pentru a opri armistițiul, acuză Kievul