
Macron cere un răspuns extrem de puternic al UE la provocările actuale
Paris, 26 mar. /MOLDPRES/. În cadrul reuniunii Consiliului European, desfășurată prin intermediul conferinței video, Emmanuel Macron a declarat că "Europa va trebui să îşi îmbunătățească şi să îşi completeze răspunsul economic şi bugetar la criza provocată de pandemia de COVID-19 astfel încât redresarea să fie mai viguroasă şi să nu existe un decalaj prea marea comparativ cu abordarea Statelor Unite".
Președintele francez a mai menționat că "Aceasta este una din lecţiile crizei pentru Europa şi pentru Franţa: trebuie să ne simplificăm drastic răspunsurile. Suntem prea înceţi, suntem prea complicaţi, suntem prea închistaţi în propriile birocraţii"', relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
În cadrul reuniunii Consiliului European, Emmanuel Macron a subliniat că ieşirea din criză necesită "menţinerea măsurilor de sprijin bugetar atâta timp cât durează criza sanitară şi implementarea rapidă a planului de redresare europeană" de 750 de miliarde de euro, adoptat în iulie.
Macron a mai menționat că acest angajament "extrem de puternic", constitue un răspuns adecvat după primul val după primul val al epidemiei, dar după al doilea şi al treilea val va trebui probabil să completăm acest răspuns", a adăugat Macron.
"Forţa răspunsului american şi al planului anunţat acum câteva zile de preşedintele Biden şi de Congresul său ne plasează în faţa unei responsabilități istorice", a mai spus preşedintele Franţei.
Pe baza proiecţiilor "vedem clar că Statele Unite vor reveni aproximativ la mijlocul anului 2021 la nivelul lor absolut de dinainte de criză şi, mai ales, vor reveni foarte repede pe traiectorie", a subliniat şeful statului francez. În schimb, UE nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei "până în primăvara-vara 2022", adică "un decalaj al traiectoriei care este îngrijorător deoarece este o pierdere a creşterii potenţiale. Aceasta presupune, fără îndoială, un răspuns mai puternic şi cred că aceasta este discuţia pe care trebuie să o avem între europeni", a conchis Macron, solicitând să se "investească mai rapid şi mai puternic în priorităţile noastre sectoriale".
În final, Emmanuel Macron doreşte să "lanseze dezbaterea şi să planteze o sămânţă" pe acest subiect pe care încă nu l-a discutat cu omologii săi europeni, potrivit unei surse diplomatice franceze.
foto: ft.com
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Vremea face ravagii în Ungaria. Caniculă și furtuni în România
Volodimir Zelenski a anunțat apărarea aeriană drept prioritatea Ucrainei
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Fostul ministru al transporturilor din Rusia a fost găsit decedat. A fost eliberat din funcție în această dimineață
Ursula von der Leyen a discutat cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale
Ministrul rus de externe a prezentat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate