
Parlamentul Poloniei a aprobat o lege controversată, denunţată de judecători şi UE
Varşovia, 24 ian. /MOLDPRES/. Dieta (camera inferioară poloneză), dominată de conservatorii naţionalişti, a aprobat joi controversata lege destinată să-i pedepsească pe judecătorii care contestă reformele judiciare promovare de actualul guvern de la Varşovia, dar care sunt criticate de Bruxelles şi de Curtea de Justiţie a UE, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.
Textul, care fusese respins de Senat a fost aprobat definitiv de 234 de deputaţi conservatori, contra 211 voturi ale opoziţiei şi nouă abţineri. El mai trebuie aprobat de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi provenind din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere şi susţinător al reformelor în curs.
Proiectul de lege a fost pregătit şi votat în regim de urgenţă de către PiS, ca reacţie la decizii ale Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi Curţii Supreme poloneze care contestă anumite părţi ale reformelor judiciare controversate, aflate la originea conflictului.
În timp ce guvernul afirmă că aceste reforme sunt destinate să lupte împotriva corupţiei, opoziţia acuză PiS că vrea să "pună botniţă" magistraţilor contestatari şi invocă o "lovitură de stat".
Comisia Europeană a cerut Varşoviei să suspende introducerea textului şi să consulte experţi internaţionali.
Comisia de la Veneţia, organ al Consiliului Europei însărcinat cu probleme ale statului de drept, a considerat de asemenea că acest text "subminează independenţa judiciară" şi a recomandat Parlamentului polonez "să nu aplice amendamentele propuse şi să găsească alte soluţii".
În acelaşi timp, Curtea Supremă poloneză, reunită în şedinţă lărgită, a repus în discuţie unul din fundamentele reformelor conservatoare, interzicând pentru 500 de judecători promovaţi sub noul regim controversat participarea la completurile de judecată ale tuturor instanţelor din sistemul judiciar polonez.
Această decizie a fost denunţată de Ministerul Justiţiei care o consideră drept o "încălcare gravă a legii".
Potrivit judecătorului raportor Wlodzimierz Wrobel, "ceea ce s-a petrecut în ultimii ani în sistemul judiciar polonez a dus la o gravă incertitudine, la haos în problema de a şti dacă persoanele care judecă, dacă tribunalele pe care acestea le formează pot într-adevăr să judece. Această incertitudine îi vizează nu doar pe judecători, ci şi pe cetăţeni şi tribunale din alte ţări".
Tribunale din afara Poloniei au exprimat "îndoieli" cu privire la independenţa omologilor lor polonezi şi "nu mai vor să coopereze cu noi", a spus el.
La sfârşitul anului 2017, Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei o procedură inedită din cauza "riscurilor sistemice" create prin reformele acesteia.
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Noul Suveran Pontif nu a fost ales nici din a doua încercare
Zelenski, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste: „Răul rusesc trebuie combătut împreună”
La Vatican începe a doua zi de vot
Armistițiul de trei zile ordonat de Putin a intrat în vigoare
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei