A fost aprobat bugetul asigurărilor sociale
Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a examinat și votat proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, comunică MOLDPRES.
Potrivit Direcției comunicare și protocol a Executivului, bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 a fost estimat la venituri şi la cheltuieli în sumă de 25 miliarde lei şi este estimat, ținând cont de mijloacele bugetului de stat, în sumă de cca 3,2 miliarde lei, destinate acoperirii deficitului de mijloace proprii.
Așadar, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 se evaluează cu o creştere în sumă de 1,6 miliarde de lei. Resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor constitui 61,1%, iar transferurile de la bugetul de stat – 38,9%.
Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, incluse în programul 90 „Protecția socială”, au fost prognozate în sumă de 25,1 miliarde de lei.
„Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii” au fost prognozate în sumă de peste 15 miliarde lei, fiind în creştere cu cca 1 miliard lei (7,5%) mai mult faţă de suma contribuțiilor precizate pentru anul 2020.
Transferurile primite în cadrul bugetului public național, prognozate pentru anul 2021 au fost incluse în volum de 9,7 miliarde de lei.
Potrivit proiectului, în cadrul subprogramului „Protecție a familiei şi copilului” se prognozează cheltuieli în volum de 2,8 miliarde de lei, cu 15,4% mai mari faţă de suma precizată pentru anul 2020. Banii vor fi destinați pentru:
majorarea cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului de la 8299 lei până la 9459 lei;
majorarea, începând cu 01 ianuarie 2021, cu 100 lei a cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, persoanelor neasigurate;majorarea, începând cu 01 ianuarie 2021, cu 50 lei a cuantumului indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuți dintr-o singură sarcină;
majorarea, începând cu 01 ianuarie 2021, cu 100 lei a cuantumului minim al indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, persoane asigurate.În anul 2021 Guvernul vine cu alocări majorate pentru toți beneficiarii de prestații sociale, inclusiv pentru veterani. Așadar, începând cu 01.01.2021, va fi majorat cuantumul alocației lunare de stat pentru:
participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, cu 200 lei sau de la 300 lei până la 500 lei;
persoanele cu dizabilități de pe urma războiului, persoanele cu dizabilități ca urmare a avariei de la CAE Cernobîl, cu 100 lei sau de la 700/550/475 lei, conform severității până la 800/650/575 lei;
persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial, cu 100 lei sau de la 175 lei până la 275 lei.
Tot începând cu 1 ianuarie 2021, se stabilește dreptul la alocații lunare de stat unor categorii noi de populație în cuantum de 300 lei. Printre beneficiari se numără: participanții la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E Cernobîl, care nu sunt încadrați în grade de dizabilitate; persoanele care au venit în anul 1986 din zona de în străinătate și au primit cetățenia R.M.; persoanele care au participat la experiențele nucleare, avariile cu radiație ionizată și la lichidarea consecințelor lor la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar sau special.
Premierul Ion Chicu a subliniat creșterea, în luna noiembrie a anului curent, a veniturilor înregistrate în bugetul de stat. „Observăm că în noiembrie 2020 se atestă o creștere semnificativă a veniturilor față de noiembrie 2019. Atât la BASS, cât și la FAOAM remarcăm încasări interne cu 15-16% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat șeful Guvernului.
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță
Premierul Dorin Recean, la Orhei: „Unica direcție care ne poate asigura continuarea investițiilor și proiectelor majore pentru oameni este direcția europeană”
Premierul Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Orhei
Șefa statului s-a întâlnit cu participanții Programului „SPRINT”
Igor Grosu a avut o întrevedere de rămas-bun cu însărcinatul cu afaceri al SUA în țara noastră, Daniela DiPierro
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat în Moldova
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare