
Cabinetul de miniștri a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pentru 2021-2023
Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu (2021-2023), elaborat pe fundalul impactului COVID-19 și al calamităților naturale asupra economiei, informează MOLDPRES.
Potrivit Direcției comunicare și protocol a Executivului, documentul prezintă aspecte legate de gestionarea provocărilor bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice în scopul combaterii efectelor pandemiei și relansarea economiei. Strategiile propuse au fost coordonate cu partenerii de dezvoltare și vor ghida autoritățile la planificarea bugetelor locale și a bugetului de stat pentru următorii 3 ani.
„Considerând evoluțiile fulminante ale situației, putem avea un grad de scepticism privind relevanța acestui document pentru toți 3 ani, însă, cu siguranță, va servi baza bugetului pentru anul viitor. Ministerul Finanțelor a remis deja tuturor ministerelor limitele de cheltuieli. Anul viitor este important să revenim la acțiuni de susținere a economiei", a precizat premierul Ion Chicu la ședință.
Prim-ministrul a mai menționat că parametrii bugetari pentru anul 2021 au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional. Pentru Guvern rămân a fi prioritare investițiile în infrastructură. „Cheltuielile pentru infrastructura drumurilor vor rămâne cel puțin la nivelul acestui an. Pe lângă cele 300 milioane pe care le avem, tradițional, în Fondul Ecologic Național, vom aloca suplimentar 200 milioane pentru finalizarea proiectelor ce țin de aprovizionarea cu apă și canalizare", a adăugat Ion Chicu.
În context, premierul a declarat că Guvernul a avansat în negocierile privind încheierea unui nou Program cu FMI. Până la 20 noiembrie urmează să fie finalizate procesele de ordin birocratic. „Avem toate premisele că vom avea un nou Program cu această instituție financiară, care este garanția stabilității macroeconomice și bugetare a țării", a mai spus șeful Executivului.
foto: gov.md
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei