Comunicat de presă al Camerei de Comerț și Industrie
CCI a RM dă startul unui nou curs în cadrul ”Academiei Exportatorilor”
Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Peste 20 de companii au început pe 19 octombrie 2022, ciclul de instruiri organizate în cadrul programului “Academia Exportatorilor”.
În discursul de deschidere a seminarului, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, a menționat că unul din obiectivele de bază ale instituției camerale este de a facilita procesul de formare a cunoștințelor și competențelor agenților economici în domeniul comerțului internațional, marketingului și digitalizării afacerilor pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.
”Astăzi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova dă start celei de-a V-a ediții a Programului de instruire ”Academia Exportatorilor”. Este îmbucurător faptul că în fiecare an interesul din partea mediului de afaceri din cele mai diverse domenii (agricultură și produse alimentare, construcții, servicii de inginerie, textile, vinificație, etc) pentru astfel de programe de instruire este în creștere. Totodată, vreau să încurajez antreprenorii să continue să-și îmbunătățească cunoștințele, participând la programe de instruire, pentru a fi mai competitivi”, a menționat Sergiu Harea.
Președintele CCI a RM a specificat și că ”Academia Exportatorilor” reprezintă un punct de start pentru a susține companiile în parcursul lor de accesare a piețelor externe. Pe lângă acest program, CCI a RM oferă și alte servicii precum sunt consultațiile individuale pentru elaborarea strategiilor de export, identificarea partenerilor de afaceri, dezvoltarea planului de afaceri. De asemenea, un instrument eficient de promovare sunt expozițiile internaționale și misiunile economice. Chiar în perioada apropiată CCI a RM va organiza expoziția cu genericul ”Moldova prezintă” la Iași, România, iar la începutul lunii februarie 2023, va relansa Expoziția Națională ”Fabricat în Moldova”.
Programul de instruire ”Academia Exportatorilor” include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.
Seminarele vor fi organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică, în perioada 19 octombrie-09 noiembrie 2022.
La instruiri participă directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.
La finalul cursului, beneficiarii vor primi certificate de participare, prezentările și înregistrările video ale instruirilor.
Notă: Anual, în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială al CCI a RM, sunt instruiți peste 2 000 de beneficiari, la cursuri precum: EUREM – Manager Energetic European; Traininguri corporative; Operațiuni import-export; etc.
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Cahul și a felicitat localnicii cu ocazia marcării a 523 de ani de la prima atestare documentară
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Guvernul creează condiții favorabile de activitate pentru antreprenorii din nordul țării: Un parc industrial va activa la Glodeni
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene