
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați: „În experiența ICNUR, nu am mai avut atâta cooperare și deschidere ca în R. Moldova”
Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați va acorda suport financiar direct refugiaților din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova. La rândul lor, autoritățile din țara noastră au asigurat condițiile necesare pentru ca oamenii să poată primi transferurile direct pe carduri, deschise la băncile locale. Decizia a fost anunțată astăzi în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Filippo Grandi a menționat că de la declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile și oamenii din Republica Moldova au dat dovadă de o mobilizare fără precedent pentru a acorda asistență refugiaților din Ucraina. Totodată, raportat la teritoriu și număr de populație, Moldova este pe primele locuri în Europa după numărul de refugiați ucraineni pe care îi găzduiește.
„În toată experiența ICNUR, nu am mai avut atâta cooperare din partea Guvernului și atâta deschidere pentru soluționarea problemelor legate de fluxul mare de refugiați”, a menționat Filippo Grandi.
Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul s-a concentrat, chiar din primele ore de la începutul războiului, pe instituționalizarea unor mecanisme eficiente prin care refugiații afectați de consecințele războiului din Ucraina să poată beneficia de ajutor.
„Contăm pe suportul partenerilor noștri externi în depășirea acestei provocări. Facem tot posibilul să ajutăm cetățenii Ucrainei, care se află în Republica Moldova, deși resursele noastre sunt limitate. Deocamdată, există spații suficiente pentru cazare, însă, în condițiile în care valul de refugiați crește, avem nevoie de suport în gestionarea tranzitului de persoane și asistență financiară pentru a depăși consecințele umanitare și economice ale războiului în țara vecină”, a declarat Natalia Gavrilița.
Înaltul comisar Filippo Grandi a comunicat prim-ministrei că planifică să extindă echipa ICNUR din R. Moldova, pentru a spori suportul oferit Guvernului în gestionarea crizei umanitare.
De asemenea, s-a discutat posibilitatea de creare a coridoarelor umanitare spre țările UE, care sunt pregătite să primească refugiați din Ucraina, în special categoriile cele mai vulnerabile - persoane cu necesități speciale, copii cu dizabilități sau orfani.
De la declanșarea războiului din Ucraina, peste 136.380 de cetățeni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care circa 69 de mii au părăsit Republica Moldova prin segmentul de frontieră cu România. Totodată, alți 61.570 de cetățeni ucraineni, dintre care 23.179 de minori, rămân în continuare pe teritoriul țării. Dintre aceștia, 1.759 de persoane au solicitat azil.
Foto: Guvern
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”