
La Guvern a avut loc ședința Consiliului național pentru drepturile omului
Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. La Guvern a avut loc astăzi ședința Consiliului național pentru drepturile omului. La evenimentul prezidat de premierul Ion Chicu, a participat întregul Cabinet de miniștri, reprezentanți ai ONG-urilor, precum și șefa oficiului ONU pentru drepturile omului din Republica Moldova, Beatrix Ferenci, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Prim-ministrul a declarat că domeniul drepturilor omului este unul prioritar pe agenda Guvernului. „Azi este Ziua Internațională a democrației. Putem vorbi despre o democrație veritabilă în Republica Moldova atunci când sunt asigurate pe deplin drepturile omului. Dacă în timpurile de până la pandemie vorbeam despre drepturile omului raportându-ne la o anumită categorie de cetățeni, în condițiile actuale vizăm toată populația. Iată de ce lansarea activității acestui Consiliu este vitală. Depunem tot efortul pentru a ne alinia activitățile noastre la standardele internaționale", a menționat Ion Chicu.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat „Raportul doi și trei privind Implementarea Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități", care reflectă măsurile întreprinse de stat, până în acest moment, în vederea punerii în practică a Convenției ONU, perfecționării legislației și asigurării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. În acest sens, au fost înregistrate numeroase progrese, printre care: aprobarea Planului național de incluziune socială, ajustarea actelor normative, majorarea alocațiilor și pensiilor de dizabilitate, reglementarea și dezvoltarea mai multor tipuri de servicii sociale, lansarea unor campanii de informare și sensibilizare, au fost dezvoltate servicii pentru victimele violenței, iar pentru copiii cu nevoi speciale au fost deschise centre sociale de zi și oferită asistență personală pentru un număr de 1000 de beneficiari.
La începutul acestui an, Republica Moldova a fost evaluată în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW). Ca urmare a revizuirii celui de-al 6-lea Raport Periodic al Republicii Moldova, Comitetul a emis observațiile concludente, precum și recomandările pentru o mai bună implementare a prevederilor Convenției.
Printre cele mai importante observații ale Convenției ONU se numără: accesul la justiție, participarea egală la viața politică și publică, angajarea în câmpul muncii, beneficii sociale și economice, sănătate, educație și altele.
În cadrul ședinței, conducerea MSMPS a enumerat acțiunile planificate pentru punerea în aplicare a prevederilor: adoptarea măsurilor speciale pentru accelerarea accesului egal la funcțiile publice, educație și angajare în câmpul muncii pentru femei; ratificarea mai multor tratate internaționale; optimizarea programelor de protecție a femeilor din mediul rural.
În octombrie 2021 țara noastră urmează să prezinte Raportul în contextul celei de-a treia evaluări periodice universale a R. Moldova. Asta presupune o evaluare comprehensivă și multidimensională a statului privind acțiunile întreprinse pentru a îmbunătăți situația în domeniul drepturilor omului conform angajamentelor asumate.
În acest context, șeful Executivului a solicitat membrilor Consiliului implicare plenară în exercițiul de pregătire a Raportului către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care va demara la începutul anului 2021.
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova