
La Guvern a avut loc ședința Consiliului național pentru drepturile omului
Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. La Guvern a avut loc astăzi ședința Consiliului național pentru drepturile omului. La evenimentul prezidat de premierul Ion Chicu, a participat întregul Cabinet de miniștri, reprezentanți ai ONG-urilor, precum și șefa oficiului ONU pentru drepturile omului din Republica Moldova, Beatrix Ferenci, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Prim-ministrul a declarat că domeniul drepturilor omului este unul prioritar pe agenda Guvernului. „Azi este Ziua Internațională a democrației. Putem vorbi despre o democrație veritabilă în Republica Moldova atunci când sunt asigurate pe deplin drepturile omului. Dacă în timpurile de până la pandemie vorbeam despre drepturile omului raportându-ne la o anumită categorie de cetățeni, în condițiile actuale vizăm toată populația. Iată de ce lansarea activității acestui Consiliu este vitală. Depunem tot efortul pentru a ne alinia activitățile noastre la standardele internaționale", a menționat Ion Chicu.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat „Raportul doi și trei privind Implementarea Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități", care reflectă măsurile întreprinse de stat, până în acest moment, în vederea punerii în practică a Convenției ONU, perfecționării legislației și asigurării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. În acest sens, au fost înregistrate numeroase progrese, printre care: aprobarea Planului național de incluziune socială, ajustarea actelor normative, majorarea alocațiilor și pensiilor de dizabilitate, reglementarea și dezvoltarea mai multor tipuri de servicii sociale, lansarea unor campanii de informare și sensibilizare, au fost dezvoltate servicii pentru victimele violenței, iar pentru copiii cu nevoi speciale au fost deschise centre sociale de zi și oferită asistență personală pentru un număr de 1000 de beneficiari.
La începutul acestui an, Republica Moldova a fost evaluată în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW). Ca urmare a revizuirii celui de-al 6-lea Raport Periodic al Republicii Moldova, Comitetul a emis observațiile concludente, precum și recomandările pentru o mai bună implementare a prevederilor Convenției.
Printre cele mai importante observații ale Convenției ONU se numără: accesul la justiție, participarea egală la viața politică și publică, angajarea în câmpul muncii, beneficii sociale și economice, sănătate, educație și altele.
În cadrul ședinței, conducerea MSMPS a enumerat acțiunile planificate pentru punerea în aplicare a prevederilor: adoptarea măsurilor speciale pentru accelerarea accesului egal la funcțiile publice, educație și angajare în câmpul muncii pentru femei; ratificarea mai multor tratate internaționale; optimizarea programelor de protecție a femeilor din mediul rural.
În octombrie 2021 țara noastră urmează să prezinte Raportul în contextul celei de-a treia evaluări periodice universale a R. Moldova. Asta presupune o evaluare comprehensivă și multidimensională a statului privind acțiunile întreprinse pentru a îmbunătăți situația în domeniul drepturilor omului conform angajamentelor asumate.
În acest context, șeful Executivului a solicitat membrilor Consiliului implicare plenară în exercițiul de pregătire a Raportului către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care va demara la începutul anului 2021.
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Guvernul a aprobat reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE: În cel mult 5 ani, tarifele vor putea fi eliminate complet
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro