
Parlamentul a găzduit reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova
Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
Lucrările reuniunii au fost deschise de copreședinții Comitetului Parlamentar, deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea, de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, precum și de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Pe parcursul reuniunii a avut loc un schimb de opinii între europarlamentari și deputații Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în implementarea agendei de reforme în domenii prioritate.
Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari, s-a referit la implementarea reformelor în domeniul justiției, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale în țara noastră. Reformele din domeniul combaterii corupției au fost prezentate de vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, iar reformele în vederea asigurării libertății mass-media – de Dragoș Vicol, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a vorbit despre cele mai importante reforme din domeniul electoral, iar secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, s-a referit la implementarea reformelor în domeniul administrației publice. Participanții la reuniune au audiat informații despre evoluțiile din domeniile economic și financiar prezentate de viceprim-ministrul, Ministrul Economiei Octavian Calmîc și de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.
Cooperarea cu societatea civilă, o componentă importantă în contextul implementării Acordului de Asociere, a fost prezentată de copreședintele Platformei Societății Civile din partea Republicii Moldova, Alexei Buzu, și de copreședintele Platformei Societății Civile din partea UE, Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic și Social European.
Mihai Ghimpu, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere din partea Parlamentului Republicii Moldova a declarat că țara noastră nu are o altă cale decît cea europeană, iar parcursul european trebuie să fie unul ireversibil. ”Avem și restanțe. Reformele propuse în proiectele de legi nu vor fi simțite astăzi sau mîine, dar au fost făcuți pași concreți. Ajustarea legislației noastre la standardele europene este una necesară. Dacă vom continua în același ritm, atunci sînt sigur că situația din țară se va schimba”, a spus Mihai Ghimpu.
Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Andi Cristea, a menționat că Republica Moldova înregistrează progrese în implementarea reformelor, precizînd că este necesară promovarea reală, vizibilă și credibilă a reformelor. ”Cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova, în acest moment, sînt legate de continuarea reformelor, menținerea stabilității și a cursului european. Este nevoie ca autoritățile să recapete încrederea partenerilor europeni, dar, mai ales, a propriilor cetățeni. Am stabilit pentru 26 septembrie o întîlnire la Bruxelles pentru a vedea care este imaginea de ansamblu în ceea ce privește implementarea reformelor după 31 iulie, cînd expiră și Foaia de parcurs elaborată de Parlament și Guvern”, a declarat europarlamentarul Andi Cristea.
Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova a adoptat Declarația finală a celei de-a 2-a reuniuni, care constată o serie de progrese, precum și de restanțe înregistrate de țara noastră și conține recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene.
(Editor L. Alcază)
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță
Premierul Dorin Recean, la Orhei: „Unica direcție care ne poate asigura continuarea investițiilor și proiectelor majore pentru oameni este direcția europeană”
Premierul Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Orhei
Șefa statului s-a întâlnit cu participanții Programului „SPRINT”
Igor Grosu a avut o întrevedere de rămas-bun cu însărcinatul cu afaceri al SUA în țara noastră, Daniela DiPierro
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat în Moldova
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”