
Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu oameni de afaceri din Statul Qatar
Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei oficiale la Doha, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Statului Qatar și cu oameni de afaceri qatarieni. Principalele subiecte abordate au vizat proiectele de investiții în țara noastră și posibilitățile de export a produselor agroalimentare din Republica Moldova în Qatar, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Șefa Executivului a menționat că oportunitățile comercial-economice dintre cele două state nu sunt exploatate la maxim. Pentru identificarea unor noi perspective de colaborare este binevenită organizarea de business forumuri și vizite ale oamenilor de afaceri din Qatar în Republica Moldova. Prim-ministrul a invitat companiile din Qatar să vină cu investiții în țara noastră și a vorbit despre eforturile întreprinse de Guvern pentru a face Republica Moldova o destinație mai atractivă pentru investitori.
Părțile au discutat despre consecințele de securitate și economice generate de războiul din Ucraina, incertitudinile cu care se confruntă oamenii de afaceri pe termen scurt și mediu, precum și eforturile Republicii Moldova de a deveni țară-candidat la aderare în spațiul comunitar. Premierul s-a referit la progresele în reformarea justiției și combaterea corupției, supremația legii fiind o condiție esențială pentru atragerea investițiilor de calitate. O justiţie corectă oferă previzibilitate investitorilor străini, iar aceasta asigură creştere economică şi locuri de muncă. Natalia Gavrilița a vorbit despre oportunitățile în dezvoltarea sectorului IT, industriei auto, complexului agroalimentar, domeniului farmaceutic etc.
De asemenea, prim-ministrul a vorbit despre schimbările în politica fiscală și alte măsuri pro-business la care lucrează Guvernul, în vederea creării condițiilor propice pentru dezvoltarea afacerilor. Șefa Executivului și-a exprimat convingerea că efortul depus va genera rezultate pentru economia țării și va spori turațiile legăturilor economice dintre Republica Moldova și Qatar.
Totodată, a fost menționată importanța lansării unei curse aeriene directe Doha - Chișinău- Doha, care ar conecta țara noastră la circuitul de transport al Orientului Mijlociu.
În urma discuțiilor, s-a mai convenit asupra intensificării colaborării pe segmentul transformării digitale; preluarea și implementarea bunelor practici prin desfășurarea unor ateliere de lucru; promovarea instrumentelor de export prin susținerea întreprinderilor locale, în vederea integrării în piețele noi de desfacere (prin expoziții, ateliere de lucru internaționale, reuniuni).
Foto: Guvern
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”