
Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel
Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.
Înaltul oficial european s-a aflat la Chișinău într-o vizită de lucru de câteva ore, la invitația șefei statului, făcută în timpul vizitei sale la Bruxelles. Subiectele-cheie ale discuției au fost: asigurarea cetățenilor noștri cu vaccinuri împotriva Covid-19 și depășirea crizei sanitare, sprijinirea afacerilor mici și mijlocii în pandemie, consolidarea sprijinului pentru agenda noastră de reforme și depășirea blocajului politic.
Șeful statului i-a mulțumit președintelui Consiliului European pentru sprijinul susținut și sincer al Uniunii Europene pentru țara noastră și i-a reconfirmat angajamentul de a construi, în Republica Moldova, o societate prosperă și echitabilă, cu instituții aflate în serviciul cetățenilor. „Decizia dumneavoastră de a ne vizita țara este un semnal clar de sprijin din partea Uniunii Europene pentru cetățenii noștri. Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de Moldova în această perioadă dificilă. Republica Moldova nu este singură în fața pandemiei și acest lucru ne dă speranța că vom reuși să revenim la normalitate cât de curând”, a declarat Maia Sandu, după discuțiile cu Charles Michel.
În cadrul vizitei, președinții Maia Sandu și Charles Michel au avut o discuție comună cu o echipă de medici din Republica Moldova. „Le-am mulțumit pentru dedicația și sacrificiul lor în această luptă. Putem opri pandemia împreună - alături de medici și cu sprijinul instituțiilor europene. Avem nevoie de ajutor pentru deblocarea achizițiilor și a livrării de vaccin de la companiile producătoare pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, în cadrul unei întrevederi în format extins, șefa statului a discutat cu președintele Băncii Europene pentru Investiții (BEI), Werner Hoyer, despre proiecte investiționale în Republica Moldova, care aduc schimbări palpabile în viața oamenilor: apă potabilă, transport, agricultură, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, eficiență energetică. „Contăm pe continuarea colaborării cu BEI în domenii precum eficiența energetică, aprovizionarea cu apă și canalizare, sprijinirea antreprenorilor la nivel local”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat sprijinul UE în combaterea pandemiei, în obținerea vaccinului și în redresarea economiei Republicii Moldova, dar și susținerea deplină pentru președintele Maia Sandu şi agenda sa ambițioasă. „Este prima vizită în Republica Moldova - scurtă, dar foarte importantă. Transmit un mesaj clar de sprijin din partea Uniunii Europene în continuarea reformelor și lupta cu corupția. UE este un partener de încredere al Republicii Moldova. Suntem cel mai mare partener comercial pentru exporturile moldovenești. Pe parcursul ultimilor zece ani am oferit peste un miliard de euro sub formă de granturi și peste o mie de proiecte au fost implementate în toată țara. Am reiterat solidaritatea UE de a ajuta Moldova să lupte cu criza Covid și să facă față impactului social-economic al acesteia. Acum suntem concentrați pe accelerarea vaccinării. Dar sprijinul nostru merge mână în mână cu reformele. Combaterea corupției și consolidarea statului de drept sunt singura cale de urmat. Agenda foarte ambițioasă a președintei este direcția corectă, pentru consolidarea relației cu UE”, a declarat Charles Michel.
Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care Înaltul oficial al Uniunii Europene o întreprinde în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.
foto: presedintie.md
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală