
Secretarul general al Guvernului participă la reuniunea Comitetului European pentru Democrație și Guvernare al Consiliului Europei
Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. În perioada 21-22 aprilie 2022, Dumitru Udrea, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova participă în cadrul celei de-a XV-a reuniuni a Comitetului European pentru Democrație și Guvernare al Consiliului Europei (CDDG), care are loc la Strasbourg, Franța, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
În cadrul reuniunii CDDG, Secretarul general a avut o serie de întrevederi cu oficialii Consiliului Europei (CoE), mai exact cu Secretarul general adjunct al CoE, Bjørn Berge, cu Secretarul general al Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, Andreas Kiefer, precum și cu Reprezentantul special al Secretarului general al CoE pentru migrație și refugiați, Leyla Kayacik.
Dumitru Udrea a subliniat angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în conformitate cu standardele Consiliului Europei, în special în ceea ce privește angajamentele de implementare a principiilor bunei guvernări și promovării democrației locale, precum și principalele priorități ale Guvernului privind statul de drept și lupta cu corupția.
În același timp, în cadrul discuțiilor despre acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, Bjørn Berge, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei a exprimat deschiderea organizației de a susține țara noastră în acest context. O platformă importantă pentru acest scop o reprezintă Planul de Acțiuni Republica Moldova – Consiliul Europei, care este în proces de implementare.
În discursul său în plenul reuniunii, în cadrul sesiunii privind promovarea guvernării democratice prin experiență comună, Dumitru Udrea a împărtășit îngrijorările Republicii Moldova cu privire la situația regională și războiul din Ucraina. De asemenea, oficialul a menționat prioritatea numărul unu a țării în aceste zile și anume completarea chestionarului Uniunii Europene, ce reprezintă unul dintre primii pași pentru obținerea statutului de stat candidat în UE.
„Documentele de politici naționale reflectă principiile bunei guvernări ale CDDG, asigurându-ne că deciziile sunt consultate și adoptate într-o manieră transparentă și de comun acord cu toate părțile interesate, inclusiv administrația locală și societatea civilă, precum și adaptarea regulilor și procedurilor centrate pe om. În plus, ne angajăm ca resursele statului să fie cheltuite într-un mod participativ și transparent și să comunicăm în mod regulat cu cetățenii noștri”, a spus Dumitru Udrea.
Printre cei care au mai intervenit în cadrul aceleiași sesiuni au fost Viaceslav Nehoda, ministrul adjunct pentru comunități și dezvoltare teritorială al Ucrainei și Mzia Giorgobiani, ministrul adjunct al dezvoltării regionale și infrastructurii al Georgiei.
Comitetul European pentru Democrație și Guvernare (CDDG) reprezintă forumul interguvernamental al Consiliului Europei în care reprezentanții statelor membre se întâlnesc pentru a elabora standarde europene (recomandări, rapoarte etc.), pentru a face schimb de informații și a urmări evoluția guvernării democratice în Europa, dar și pentru a lucra împreună întru consolidarea instituțiilor democratice la toate nivelurile de guvernare.
Foto: Guvern
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova