ro
Politică
26 Iulie, 2025 / 05:16
/ Acum 1 zi

AGERPRES: Oana Țoiu: România lucrează activ pentru deschiderea clusterelor de negociere cu Republica Moldova și sprijină Chișinăul în fața atacurilor hibride

România susține activ deschiderea clusterelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului și consolidează cooperarea cu autoritățile de la Chișinău pentru contracararea amenințărilor hibride, a declarat ministra de Externe, Oana Țoiu, într-un interviu pentru AGERPRES, transmite MOLDPRES.

„Nu sunt doar încrezătoare la nivelul speranței sau al așteptării de la ceilalți – este ceva la care România lucrează activ. Este foarte important ca, în discuțiile pe care le avem privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să asigurăm sprijinul nostru. România este o poveste de succes a tranziției și a creșterii economice, chiar dacă nu una perfectă. Tocmai de aceea putem fi un partener valoros în etapa de preaderare și aderare, mai ales în zona de asistență tehnică”, a explicat șefa diplomației române.

În contextul intensificării atacurilor hibride și cibernetice la adresa Republicii Moldova, Oana Țoiu a subliniat că România, alături de partenerii europeni și internaționali, oferă sprijin concret Chișinăului.

„România, împreună cu partenerii europeni și internaționali, este alături de Republica Moldova pentru a o ajuta să contracareze atacurile cibernetice și hibride. Este o naivitate să credem că o singură țară, sau chiar două, pot face față singure acestor eforturi organizate, care vor deveni tot mai intense. Nu suntem atotștiutori – avem echipe bune, colaborăm, împărtășim bune practici și lucrăm împreună în UE, NATO și la nivel bilateral”, a declarat ministra.

Ea a amintit și că Republica Moldova s-a dovedit un exemplu de transparență în fața acestor provocări, în special în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, acționând clar și hotărât în combaterea dezinformării.

Oana Țoiu a subliniat că lupta împotriva propagandei ruse și a războiului informațional nu se limitează la instrumente tehnice. „Trebuie să investim în educație și în gândirea critică, pentru ca cetățenii să dezvolte anticorpi proprii împotriva propagandei, a știrilor false și a tentativelor tot mai sofisticate de manipulare – inclusiv financiară. Instituțiile și actorii responsabili din societate trebuie să aibă un rol activ în întărirea acestei reziliențe colective.”

Ministra a avertizat că Federația Rusă încearcă sistematic să submineze funcționarea Uniunii Europene și a NATO, prin alimentarea fricii și a nesiguranței, promovând un narativ contrar valorilor democratice europene.

„Este o încercare organizată de a vulnerabiliza modelul european. Tocmai de aceea, noi – România, Republica Moldova, Uniunea Europeană – trebuie să reamintim constant care sunt mizele acestui proiect comun: pace, prosperitate și democrație”, a concluzionat Oana Țoiu.

România și Republica Moldova colaborează strâns în domeniul securității cibernetice, al combaterii dezinformării și al reformelor instituționale, în paralel cu eforturile accelerate ale Chișinăului de a avansa în procesul de aderare la Uniunea Europeană.