
AGERPRES: Oana Țoiu: România lucrează activ pentru deschiderea clusterelor de negociere cu Republica Moldova și sprijină Chișinăul în fața atacurilor hibride
România susține activ deschiderea clusterelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului și consolidează cooperarea cu autoritățile de la Chișinău pentru contracararea amenințărilor hibride, a declarat ministra de Externe, Oana Țoiu, într-un interviu pentru AGERPRES, transmite MOLDPRES.
„Nu sunt doar încrezătoare la nivelul speranței sau al așteptării de la ceilalți – este ceva la care România lucrează activ. Este foarte important ca, în discuțiile pe care le avem privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să asigurăm sprijinul nostru. România este o poveste de succes a tranziției și a creșterii economice, chiar dacă nu una perfectă. Tocmai de aceea putem fi un partener valoros în etapa de preaderare și aderare, mai ales în zona de asistență tehnică”, a explicat șefa diplomației române.
În contextul intensificării atacurilor hibride și cibernetice la adresa Republicii Moldova, Oana Țoiu a subliniat că România, alături de partenerii europeni și internaționali, oferă sprijin concret Chișinăului.
„România, împreună cu partenerii europeni și internaționali, este alături de Republica Moldova pentru a o ajuta să contracareze atacurile cibernetice și hibride. Este o naivitate să credem că o singură țară, sau chiar două, pot face față singure acestor eforturi organizate, care vor deveni tot mai intense. Nu suntem atotștiutori – avem echipe bune, colaborăm, împărtășim bune practici și lucrăm împreună în UE, NATO și la nivel bilateral”, a declarat ministra.
Ea a amintit și că Republica Moldova s-a dovedit un exemplu de transparență în fața acestor provocări, în special în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, acționând clar și hotărât în combaterea dezinformării.
Oana Țoiu a subliniat că lupta împotriva propagandei ruse și a războiului informațional nu se limitează la instrumente tehnice. „Trebuie să investim în educație și în gândirea critică, pentru ca cetățenii să dezvolte anticorpi proprii împotriva propagandei, a știrilor false și a tentativelor tot mai sofisticate de manipulare – inclusiv financiară. Instituțiile și actorii responsabili din societate trebuie să aibă un rol activ în întărirea acestei reziliențe colective.”
Ministra a avertizat că Federația Rusă încearcă sistematic să submineze funcționarea Uniunii Europene și a NATO, prin alimentarea fricii și a nesiguranței, promovând un narativ contrar valorilor democratice europene.
„Este o încercare organizată de a vulnerabiliza modelul european. Tocmai de aceea, noi – România, Republica Moldova, Uniunea Europeană – trebuie să reamintim constant care sunt mizele acestui proiect comun: pace, prosperitate și democrație”, a concluzionat Oana Țoiu.
România și Republica Moldova colaborează strâns în domeniul securității cibernetice, al combaterii dezinformării și al reformelor instituționale, în paralel cu eforturile accelerate ale Chișinăului de a avansa în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Prioritățile noului vicepremier pentru Reintegrare: menținerea păcii și stabilității în regiunea transnistreană și în zona de securitate, principalul obiectiv
VIDEO // Corupția electorală nu rămâne nepedepsită. Daniel Vodă: „Dacă ne dorim o țară onestă trebuie să apărăm fiecare vot – corect, liber și conștient”
Maia Sandu, după reținerea lui Vladimir Plahotniuc: „Justiția moldovenească nu mai are niciun motiv să tergiverseze. Trebuie să se facă dreptate”
Roman Roșca a depus jurământul de învestire în funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Maia Sandu: „Misiunea principală este siguranța oamenilor”
Olesea Stamate și Andrei Năstase au primit undă verde pentru colectarea semnăturilor
Patru formațiuni politice de opoziție au anunțat crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare
Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Vicepremierul Mihai Popșoi: „Republica Moldova își dorește să fie membru al Uniunii Europene împreună cu Ucraina”
MAE propune deschiderea a 294 de secții de votare în străinătate pentru parlamentare. Daniel Vodă: „Pe 28 septembrie avem o singură șansă să fim reprezentați”
Autoritățile de la București au intentat dosar penal în legătură cu documentele false găsite asupra lui Vladimir Plahotniuc
Alegeri parlamentare 2025 // Interes crescut din partea candidaților independenți: unsprezece au depus deja actele
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, respinge acuzațiile. „Guvernul nu are pe agendă vreo modificare privind TVA-ul pentru comenzile online”
INTERVIU MOLDPRES // Președinta CEC, Angelica Caraman, despre organizarea alegerilor parlamentare: riscuri, provocări și răspuns la acuzațiile de fraudă
IGP: Peste 40 de șoferi, documentați în timp ce conduceau în stare de ebrietate
Admiterea în universități. Depunerea dosarelor online a fost prelungită până luni, 28 iulie curent
Veaceslav Platon a fost eliberat sub cauțiune
Peste 3 miliarde de lei, alocate pentru reabilitarea drumurilor în anul curent. Dorin Recean: „Guvernul va continua investițiile în infrastructura rutieră”
Ministrul Dan Perciun explică cum va fi acordat ajutorul de 1000 de lei pentru elevii din clasele primare și gimnaziale
Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va întreprinde o vizită în Republica Moldova
Recep Erdogan propune o întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin la Istanbul pentru discuții privind Ucraina
UE va lansa un apel pentru investitorii interesați să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Un funcționar vamal, depistat cu avere nejustificată în sumă de peste 715 mii de lei
VIDEO // Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, escortați în fața instanței din Atena. Primele imagini publicate online
Prețuri stabile în piețele din capitală. Pepenii – în topul preferințelor consumatorilor
DOC // Salariații vor putea beneficia de tichete de vacanță. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial