ro
Politică
22 Iulie, 2025 / 20:55
/ Acum 7 ore

Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie

Asociația Promo-LEX a lansat astăzi Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025, care este cea de-a 30-a misiune organizată începând cu anul 2009, informează MOLDPRES.

Pe parcursul misiunii, vor fi publicate patru rapoarte intermediare și un raport final. În ziua alegerilor, vor avea loc conferințe de presă și vor fi emise comunicate privind desfășurarea votării. Rapoartele sunt realizate de echipa centrală Promo-LEX, pe baza constatărilor proprii și a datelor colectate de 42 de observatori pe termen lung (OTL), dintre care doi monitorizează votul în străinătate. Totodată, o echipă de nouă monitori specializați va urmări discursul instigator la ură și discriminare.

În ziua alegerilor, monitorizarea va fi asigurată de 400 de observatori statici pe termen scurt (OTS), susținuți de alți 400 de OTS în 200 de echipe mobile.

La scrutinul din toamnă, Promo-LEX va acoperi toate secțiile de vot din regiunea transnistreană și aproximativ 100 din diaspora, cu o atenție specială pentru votul prin corespondență.

Șeful Misiunii Promo-LEX, Nicolae Panfil, a declarat astăzi, la o conferință de presă, că „scopul misiunii de observare este promovarea alegerilor libere, corecte și transparente, dar și informarea și educarea civică și electorală a cetățenilor”.

„Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025 are la bază experiența noastră de foarte mulți ani în monitorizarea alegerilor, dar și experiența extinsă pe care o avem în monitorizarea scrutinelor, inclusiv peste hotare, în țări precum Armenia, Cehia, Germania, Georgia, Estonia, Norvegia, România. Standardele internaționale pe care se bazează activitatea misiunii de observare sunt elaborate de ONU, OSCE, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Obiectivele acestei emisiuni de observare sunt informarea societății cu privire la tendințele atestate în cadrul procesului electoral, prevenirea eventualelor încălcări ale legislației electorale, responsabilizarea actorilor electorali”, a afirmat Nicolae Panfil.

Tot astăzi, Promo-LEX a prezentat și primul raport de monitorizare ce acoperă perioada 17 aprilie – 21 iulie 2025. Acesta relevă că „alegerile parlamentare din 2025 urmează unui an electoral intens, marcat de alegerile prezidențiale și de referendumul constituțional din 2024”. „Din acest considerent, se observă deja că scrutinul din toamnă va fi dominat în continuare de exploatarea clivajelor geopolitice, dar și de diverse strategii de polarizare politică”, indică raportul.

„Am notat în raport faptul că Parlamentul de legislatura a XI-a și-a încheiat mandatul regulamentar, după patru ani. Este important să precizăm acest lucru pentru că, de fapt, din 11 scrutine de acest tip desfășurate în Republica Moldova, cinci au fost organizate anticipat, practic jumătate din cazuri. De asemenea, când vorbim despre alegerile curente, suntem foarte conștienți de faptul că aceste alegeri parlamentare pot fi considerate o continuare a luptei politice sau electorale desfășurată în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului Constituțional din 2024. Respectiv, campaniile politice sau electorale ale competitorilor axate pe negarea rezultatului referendumului pot periclita parcursul european susținut de societate la referendum”, a atenționat Nicolae Panfil.

Pe 28 septembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege deputații în viitorul Parlament.

Citește și: MAE propune deschiderea a 294 de secții de votare în străinătate pentru parlamentare. Daniel Vodă: „Pe 28 septembrie avem o singură șansă să fim reprezentați”