
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Ucraina rămâne ferm angajată în susținerea unei păci juste, care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea statului ucrainean. Principalii piloni ai acestui proces sunt suveranitatea, integritatea teritorială și tragerea la răspundere a celor care au comis crime de război. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES, în ajunul deschiderii la Chișinău a primului summit Republica Moldova - Uniunea Europeană, care va aborda subiecte esențiale, inclusiv sprijinul european în contextul războiului din Ucraina.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei, a calificat războiul declanșat de Rusia împotriva țării sale drept un „genocid” și o „crimă împotriva umanității”, acuzând regimul de la Moscova de distrugerea sistematică a infrastructurii civile și de încercarea de anihilare a poporului ucrainean. Diplomatul a subliniat că atacurile din ultimele șase luni au avut ca scop deliberat distrugerea infrastructurii energetice și civile, în special a blocurilor de locuințe:
„De fapt, este un genocid. Comportamentul Rusiei în acest război reprezintă o crimă împotriva umanității. Vorbim de deportări, distrugerea locuințelor, a infrastructurii, a tot ce ține de viața civilă”, a declarat Rohovei.
Ambasadorul a mai spus că planurile inițiale ale Moscovei, de a ocupa Ucraina în trei zile, au eșuat complet, pentru că „Putin nu a înțeles că nu se luptă doar cu o armată, ci cu un întreg popor care a dat o ripostă fermă.”
Referindu-se la inițiativele internaționale pentru pace, Rohovey a menționat că Ucraina a acceptat propunerea Statelor Unite privind o posibilă încetare a focului, însă atacurile Rusiei s-au intensificat, demonstrând lipsa reală de intenție pentru dialog:
„Ucraina pledează pentru o pace, dar o pace justă. Suveranitatea și integritatea teritorială sunt pilonii principali ai acestui proces. La fel de important este ca cei care au comis crime de război – regimul de la Kremlin – să fie trași la răspundere în conformitate cu legislația internațională”, a subliniat diplomatul.
Paun Rohovei a avertizat că lipsa unui cadru de responsabilizare a agresorilor ar putea deschide calea către un haos global, în care dreptul internațional și regulile conviețuirii pașnice ar fi grav subminate.
„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom risca să ducem o lume întreagă într-un haos, unde dreptul internațional și regulile conviețuirii internaționale vor fi călcate în picioare”, a mai declarat ambasadorul Ucrainei.
Diplomatul ucrainean a apreciat sprijinul acordat de Republica Moldova, atât la nivel politic, cât și umanitar:
„Chișinăul face absolut totul pentru a sprijini Ucraina. Nu e doar un rol diplomatic, ci o demonstrare reală de solidaritate și parteneriat.”
Ambasadorul a reiterat faptul că atât Ucraina, cât și Republica Moldova și-au ales ireversibil calea europeană:
„Locul nostru este în Europa. Iar summitul ce urmează să aibă loc în Republica Moldova este un semnal clar de stabilitate și angajament față de valorile europene.”
Mai multe detalii despre eforturile de pace depuse de autoritățile de la Kiev, sprijinul acordat ucrainenilor refugiați din calea războiului, dar și despre cum vede Ucraina rolul Alianței Nord-Atlantice în menținerea păcii și stabilității în regiune, aflați din interviul acordat de ambasadorul Paun Rohovei, care va fi publicat vineri, 4 iulie, pe moldpres.md.
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
Sprijinul Marii Britanii pentru R. Moldova, reafirmat în cadrul unei întâlniri la Parlamentul britanic. Igor Grosu: „Cooperarea noastră strategică este un pilon important pentru consolidarea democrației”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova