
Astăzi este Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii
Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, stat federal în America de Nord, situat în partea centrală a continentului, între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic, învecinat cu Canada şi Mexic, relatează MOLDPRES.
Ţara cuprinde 50 de state şi un district federal (Columbia) şi are o suprafaţă de 9,83 milioane de kilometri pătraţi şi o populaţie de 312 mln de locuitori. Capitala ei este Washington. Alte oraşe sînt New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, San Diego, San Francisco, Boston şi altele.
Statele Unite este nu numai a treia țară ca suprafață din lume, dar și a treia cea mai populată țară de pe glob. În același timp, este și una dintre țările cele mai diverse etnic şi cultural, întrucît oameni din toate țările lumii au emigrat cîndva sau continuă să emigreze în SUA.
Relieful Statelor Unite ale Americii este variat, format din munți înalți (Munții Stîncoși, Munții Coastei, Munții Cascadelor, Munții Alaskăi, Munții Mauna Loa, Munții Mauna Kea, Munții Appalachi etc.), podișuri (Colorado, Preriilor, Nevada etc.) și cîmpii (Mississippi).
Guvernul federal american, numit Administraţie este condus de Preşedintele Statelor Unite. Președintele este ales o dată la 4 ani, aceeași persoană putînd deține maximum 2 mandate. Deciziile executive sînt luate de președinte, iar membrii Cabinetului sînt oficial considerați consilieri ai președintelui pe domeniile legate de responsabilitățile oficiilor lor. Cabinetul include vicepreședintele și 15 șefi ai departamentelor executive.
SUA exportă mijloace de transport, echipamente şi utilaje industriale, maşini-unelte, aparataj electrotehnic şi electronic, produse chimice, textile şi altele. Importă materii prime miniere, petrol, ceai, cafea, produse alimentare. Comerţ exterior cu Canada, Japonia, Mexic, ţările vest-europene.
La o valoare de 15,2 trilioane de dolari a produsului intern brut, economia Statelor Unite este cea mai mare a lumii, constituind circa 22% din PIB nominal global.
Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992.
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, pe parcursul anului 2014, volumul comerţului moldo-american a însumat 108 mln USD (cu 10 mln USD mai mult decît în anul 2013), dintre care exportul a însumat 32 mln, iar importul – 76 mln. La 1 februarie 2015 pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate şi activau 382 de întreprinderi mixte moldo-americane.
(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)
Conducerea țării, în discuții cu ambasadorii. Dorin Recean: „Muncim pentru ca Moldova să devină stat membru al UE în următorii patru ani”
Republica Moldova și Regatul Unit își vor consolida parteneriatul strategic
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
Premierul Dorin Recean a îndemnat cetățenii să participe la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai
Un secretar de stat al Ministerului Finanțelor a demisionat
Republica Moldova marchează 16 ani de Parteneriat Estic. Delegația UE: „Moldova a avansat în alinierea la principiile parteneriatului: implicare comună, diferențiere și condiționalitate”
Regatul Norvegiei a desemnat un atașat al apărării pentru Republica Moldova.
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru noul cancelar al Germaniei: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă pașnică”
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei